Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Josipović Le Mondeu

"Prije apela za Matvejevića trebalo je provjeriti činjenice"

ivo josipović
Željko Lukunić/PIXSELL
31.07.2010.
u 18:47

Nije bilo ni najmanje opasnosti da Predrag Matvejević bude zatvoren jer nikakva sudska odluka u Hrvatskoj to ne traži", piše Josipović

U povodu pisma europskih intelektualaca objavljenog 24. srpnja u "Le Mondeu", predsjednik Ivo Josipović tim je novinama uputio pismo, koje je danas i objavljeno.

"Predragu Matvejeviću ne prijeti zatvor. S iznenađenjem i nevjericom doznao sam za poziv koji je objavljen u Le Mondeu pod alarmantnim naslovom "Predrag Matvejević ne smije u zatvor!". Alarmantnim jer se, čini se, radilo o nesporazumu: nije naime bilo ni najmanje opasnosti da Predrag Matvejević bude zatvoren jer nikakva sudska odluka u Hrvatskoj to ne traži", piše Josipović i navodi da je slijedom spora dviju privatnih osoba Matvejević 2005. na Općinskom sudu u Zagrebu, i po bivšem KZ-u, osuđen na pet mjeseci uvjetne zatvorske kazne, a ne strogog zatvora, s rokom kušnje od dvije godine.

"I sam sam smatrao da g. Matvejević nije počinio kazneno djelo klevete, da je ono što je on izrekao i napisao dio polemike koja nije prelazila okvire demokratskih standarda. Zato sam i javno izrazio nezadovoljstvo presudom. Ali, u RH je pravosuđe neovisno i nitko, pa ni predsjednik, ne može mijenjati presude niti utjecati na pravosuđe da odluči drukčije, pa i onda kada je uvjeren da je presuda suda pogrešna. G. Matvejević tada je odlučio ne iskoristiti svoje pravo žalbe. 23. prosinca 2007. istekao je rok kušnje, čime je definitivno uklonjena zapravo hipotetska opasnost njegova zatvaranja", napisao je, među ostalim, Josipović i dodao: "Primjećujem da u zakonodavstvu nekoliko europskih demokracija, uključujući Njemačku i Francusku, postoje zakoni koji omogućuju zatvor za klevetu. U Hrvatskoj takvih zakona više nema. Do danas nitko u Hrvatskoj nije zbog klevete otišao u zatvor, a odnedavna, po novom Kaznenom zakonu, to i nije moguće".

Josipović dalje navodi da je "iznenađen što prije apela njegovi potpisnici nisu smatrali potrebnim provjeriti okolnosti slučaja i konzultirati nadležne sudske vlasti, čime bi se izbjeglo nepotrebno uzbuđenje".

Komentara 29

ST
standup
19:09 31.07.2010.

brizan \"hlebinac\"-Josipovic´,...okruzén sa udbasíma i kriminalcima.....

KU
kumajanja
19:12 31.07.2010.

Oba su klarsni ljudi ,to nemre nitko ziv pobiti.To ste ce desnicari napadati sve razumne i umne ljude,to i nije nikakvo iznanađenje.

IV
ivicas
22:31 31.07.2010.

u eu postoje narodi pevog reda pa drugog a mi cemo biti na dnu sa turcima i romima pa izvolite u eu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije