Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VOLIM TE

Prije 10 godina izgubljena nevinost interneta

Mali meki
04.05.2010.
u 17:34

Tko je 4. svibnja 2000. kliknuo na privitak privlačna naslova u e-mailu, nadajući se ljubavnoj poruci, i sebe i sve u svojem adresaru i te kako je usr...ećio.

Naslov poruke bio je ILOVEYOU, a privitak (attachment) krio se pod naslovom LOVE-LETTER-FOR-YOU. Naivci koji su otvorili to "ljubavno pismo" pokrenuli su računalnu verziju tripera: ne samo da im se ekran ispunio natpisima I LOVE YOU nego se i virus uredno poslao na sve adrese u adresaru. Tog je dana tim virusom, prvim koji se replicirao na takav način, zaraženo oko 45 milijuna računala.

Onel de Guzman, 24-godišnji Filipinac koji je virus napravio kao svoj seminarski rad, nikad nije optužen za svoje zlodjelo jer Filipini tad nisu imali zakon protiv računalnog kriminala. Način širenja virusa ILOVEYOU ubrzo su preuzeli i tvorci mnogo zloćudnijih neželjenih softverskih dodataka, spamere s njihovim krivotvorenim satovima i povećanjima penisa da i ne spominjemo. Nevinost interneta nepovratno je izgubljena, ali oni koji su naučili tu lekciju danas ne otvaraju poruke nepoznatih pošiljatelja s privlačnim naslovima, baš kao što s nepoznatom osobom ne bi spavali bez kondoma.

Spam i virusi su tu i tu će i ostati, na svjetskoj mreži svih mreža, i za njih nema nekog rješenja. Osim da možda uhićene i osuđene mafijaše natjeramo da se u sklopu kazne bave društveno korisnim radom – da pronađu tvorce spamova i virusa i polome im koljena. Malo drastično rješenje, ali možda bi bilo učinkovito.

Ključne riječi

Komentara 1

DU
Deleted user
14:50 06.05.2010.

Rješenja za spam ima, tj. Google ima rješenje. Autorizacija prilikom svakog slanja e-mail. Pa ako pošalješ spam ukinu ti account. Jednostavno. No, tu se upliće anonimnost i praćenje itd itd... No, iskreno, bolje account na Gmailu bez spama nego neki drek mail sa hrpom spama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije