Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 162
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
rekli mu u hdz-u

'Prijatelj mi je rekao da je kuća mog oca na popisu za miniranje'

'21.05.2012., Osijek - Zapocelo sudjenja na Zupanijskom sudu za ratni zlocin. Vladimir Milankovic i Drago Bosnjak.  Photo: Davor Javorovic/PIXSELL'
'Davor Javorovic/PIXSELL'
10.07.2012.
u 13:19

Prema optužnici, pripadnici interventne grupe PU Sisak, predvođene Milankovićem, iz kombija su pucali na kuću svjedokova oca Branka Lazića u nakani da ga uhite. Bacili su nekoliko bombi u dvorište. Branko se uspio sakriti i pobjeći.

– Prijatelj me odveo na piće, naručio nam je jednu, drugu, četvrtu rundu, nije mi bilo jasno što se događa. Na kraju se rasplakao i rekao kako moram bježati iz Siska jer je kuća mojih roditelja na popisu za miniranje – prisjetio se Duško Lazić susreta sa Slavkom Dugančićem iz kolovoza 1991. u Sisku. Lazić je u utorak u Osijeku svjedočio na suđenju Dragi Bošnjaku i Vladimiru Milankoviću za ratni zločin nad srpskim civilima u Sisku 1991. i 1992.

Nije mu, nastavio je, odmah povjerovao. No kada je vidio da se dižu zgrade u zrak baš po rasporedu koji mu je Dugančić prenio, odlučio se spakirati i 6. kolovoza napustiti grad.

– Slavko mi je rekao kako je bio na sastanku HDZ-a i da se tamo govorilo tko je zadužen za koju kuću i kako će se protjerivati ljude – kazao je Lazić.

Bio je tada zaposlen u Rafineriji Sisak, gdje su mu, kazao je, spočitavali što se nije prijavio u ZNG.

– Izolirali su mene i kolegu na poslu, tako da smo nas dvojica bili na jednom kraju radionice, a ostalih 48 zaposlenih na drugom. Na ulici su mu dobacivali "Nećeš se ti još dugo šetati, j... ti mater četničku". Nisam, stoga, želio ostati i čekati da me ubiju na spavanju – posvjedočio je.

Prema optužnici, pripadnici interventne grupe PU Sisak, predvođene Milankovićem, iz kombija su pucali na kuću njegova oca Branka Lazića, u nakani da ga uhite. Bacili su nekoliko bombi u dvorište. Branko se uspio sakriti i pobjeći.

O toj je pucnjavi svjedočio i Nedjeljko Brekalo, tadašnji član protuzračne jedinice osnovane u Rafineriji.

– Pričalo se da je Lazić prvi otvorio vatru pa su naši dečku uzvratili. Kada je pucnjava prošla, susjedi su izašli na ulicu, nas 60-ak, a među kojima je bio i Drago Bošnjak.. Svi smo bili civili, nitko nije bio naoružan – ustvrdio je, pak, Brekalo.

Iako su potpisali u izjavi o Bošnjakovu ratnom putu, svjedoci Slavko Muža i Zlatko Oroz kazali su kako s njim nisu ratovali. Potpis su stavili, tvrde, jer ih je Bošnjak zamolio kako bi ostvario veća braniteljska prava.

Komentara 11

FL
flick
14:06 10.07.2012.

Jedva čekam drugo poluvrijeme.

OB
-obrisani-
14:13 10.07.2012.

Sve nešto rekao ovaj, rekao onaj, čuo tamo, pričalo se vamo, jakih li svjedoka.

CH
chemica
13:59 10.07.2012.

Nije ugodno kada ti dođe u kuću lik iz domoljubnog legla da te "prijateljski" upozori kako si na njegovom popisu za likvidaciju. To se dešavalo u samom Zagrebu, u organizaciji HDZ-a. Tzv. domoljubne trojke. "Kada Armija krene", krenut će i oni. Srbi, Hrvati članovi Partije....ma svatko tko se nije svidio divljacima koji tek izgmizaše ispod kamenja se nalazio na spisku za odstrel. Sva sreća da Armija nije krenula jer bi se i nama desili Sisak ili Osijek. Uz puno tragičnije posljedice.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije