Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrvatski sabor

Prihvaćen rebalans proračuna, ipak se neće oporezivati dobici od 750 kn

sabor
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
21.03.2014.
u 13:45

Vlada je odustala od oporezivanja dobitaka manjih od 750 kuna, te uvela novu stopu od 30 posto kojom će se oporezivati svi dobitci veći od pola milijuna kuna.

Hrvatski sabor prihvatio je danas rebalans proračuna sa 81 glasom za i 25 protiv, a Vlada je odbila svih deset zastupničkih amandmana. Rebalansom se, podsjetimo, proračunski prihodi povećavaju za četiri milijarde na 117 milijardi kuna, a rashodi za sto milijuna na 130,7 milijardi kuna. Deficit će iznositi 13,86 milijardi, odnosno 4,1 posto bruto društvenog proizvoda. Odbijenim amandmanima zastupnici su tražili više novca za hrvatske branitelje, audiovizualni sektor, ured povjerenika za informiranje, zapošljavanje Roma te plaće preuzetih službenika u lokalnoj samoupravi od ministarstva graditeljstva.

Nakon što je zamjenik ministrice kulture Berislav Šipuš objasnio da odbija HDZ-ov prijedlog da se povećaju sredstva za audiovizualnu djelatnost jer je "proračunom predviđen dostatan novac, a obveze koje država ne uspije podmiriti ove godine će se nadoknaditi iduće", reagirao je HDZ-ov Jasen Mesić koji je rekao da je njegova stranka smatrala da pojedine kreativne industrije mogu doprinijeti gospodarskom rastu RH.

- Jedna od najučinkovitijih mjera zadnjih godina je upravo poticanje audiovizualne industrije odnosno koprodukcijski projekti snimanja koji se odvijaju u RH. Po ovom limitu koji je sad postavljen od 8 milijuna znači da se može snimiti maksimalno iznos u vrijednosti od 40 milijuna. Već danas imate upozorenje da postoji mogućnost da snimanje serije "Igre prijestolja" otiđe u drugu zemlju, a podsjećamo isto tako da ova mjera postoji u svim zemljama koje direktno konkuriraju Hrvatskoj na privlačenju te vrste investicija – kritizirao je Mesić, no nije dobio odgovor zamjenika ministrice.

I HDZ-ova Sunčana Glavak nije bila zadovoljna Vladinim odbijanjem njenog amandmana kojim je tražila dodatna 23 milijuna kuna za preuzete službenike u lokalnoj samoupravi. Zamjenik ministrice graditeljstva Željko Uhlir rekao je da će taj novac Vlada osigurati posebnom uredbom, a Glavak je odgovorila da ne vjeruje da se novac za poslove koje je država prenijela na lokalnu samoupravu može osigurati uredbom.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

- Svi gradonačelnici sada bi vam trebali vjerovati na časnu riječ. Ne znam zašto se onda prišlo decentralizaciji nekih poslova. Gradovi su morali preuzeti poslove, a uskraćuju im se sredstva – komentirala je Glavak činjenicu da se zbog legalizacije dio zaposlenika Ministarstva graditeljstva raspoređen po lokalnim samoupravama, no na njihov trošak.

Zastupnici su izmijenili i Zakon o igrama na sreću, a Vlada je amandmanom odustala od oporezivanja dobitaka manjih od 750 kuna, te uvela novu stopu od 30 posto kojom će se oporezivati svi dobitci veći od pola milijuna kuna. Tako će se dobici od 750 kuna do 10 tisuća kuna oporezivati stopom od 10 posto, dobici od 10 do 30 tisuća kuna stopom od 15 posto, a dobitci od 30 do 500 tisuća kuna stopom od 20 posto.

- Nepravedno je oporezivanje ako vi iznos od 29.999 kuna oporezujete s jednom stopom, a onda iznos od 30.002 kuna sa stopom koja je 5 posto viša i to je nešto što nas gura opet u sivu zonu koja je nažalost dosad postojala, a to je da se rascjepljuju uplate. Ako bude kako vi predlažete, na žalost će u Hrvatskoj početi carevati ilegalno Internet klađenje – upozorio je HDZ-ov Ivan Šuker te rekao da bi nam se moglo dogoditi isto što i Makedoniji koja je napravila sličnu stvar, pa je preko 30 posto onih koji se klade otišlo u sivu zonu, odnosno tzv. crno internet klađenje.

Nova pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić, koja će od travnja nakon osam godina mandata zamijeniti Milu Jelavić, položila je danas zakletvu.

>>Karamarko: Nismo zadovoljni master planom, a žalosno je i ovo oko rebalansa proračuna

>>Linić: Uz rebalans, Vlada ide i sa svojim programom smanjenja deficita

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije