Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
52,3 milijardi kuna

Prihodi proračuna manji za 1,4 posto u prvih šest mjeseci

Slavko Linić
Patrik Macek/PIXSELL
26.07.2013.
u 13:28

U rujnu će se obaviti rebalans proračuna, ali do kraja godine, misle u Ministarstvu financija, odstupanja od plana neće biti jer se u drugoj polovici godine očekuje bolje punjenje proračuna

Prihodi državnog proračuna u šest mjeseci iznose 52,3 milijardi kuna, što je 1,4 posto manje nego u istom razdoblju lani, dok su rashodi porasli na 63,7 milijardi kuna, odnosno za 4,9 milijardi u odnosu na lani, a zbog čega je i deficit veći od plana. Zato će se u rujnu obaviti rebalans proračuna, ali do kraja godine, misle u Ministarstvu financija, odstupanja od plana neće biti, jer se u drugoj polovici godine očekuje bolje punjenje proračuna.

Razlog tome je očekivani veći prijavljeni promet u ugostiteljstvu, koji je već u prvoj godini veći za 60 posto, a kao rezultat fiskalizacije. U rebalans se ide zbog rashoda za zdravstvo, a s obzirom na to da su u lipnju podmirene obveze ustanova u zdravstvu u sanaciji i HZZO-u za 3,3 milijarde kuna. Nadalje, subvencije poljoprivrednicima isplaćene su u iznosu od 764 milijuna kuna, dodatno i brodogradnji, HŽ-u i HBOR-u, a kojih u drugoj polovici godine neće biti. U šest mjeseci najbolje se punio PDV, za 7,5 posto, čime je dokazano, ističu u Ministarstvu, da negativnog efekta od smanjenja tog poreza na usluge nije bilo. Prihodi od trošarina porasli su za 0,9 posto, dok je prihod od poreza na dobit pao 34 posto, prije svega zato što su se mnogi poduzetnici oslobodili plaćanja tog poreza, koristeći dobit za reinvestiranje. Prihodi od poreza na dohodak rasli su 3,6 posto, a doprinosi pali 5,2 posto.

Do kraja godine, mišljenja su u Ministarstvu, deficit će biti na tri posto BDP-a, sa sadašnjih 3,4 posto. Porezni dug aktivnih poduzetnika iznosi 22,53 milijarde kuna, od čega se do kraja godine planira naplatiti barem tri milijarde, kako bi se rupa u proračunu svela na plan. Teško će naplativ biti iznos od 23,62 milijarde kuna, no svi ti obveznici proći će kontrolu kako bi se uvidjelo posjeduju li imovinu ili neki drugi posao, odnosno imaju li mogućnosti dug platiti. Ako imaju, tada će se poduzeti mjere da se dug naplati, a ako ne, izaći će se u susret onima koji su propali u krizi i čak pomoći u zatvaranju tvrtke. Kako bi dužnicima izašlo u susret Ministarstvo je omogućilo reprogram duga. Fizičke osobe mogu to iskoristiti najkasnije do 7. kolovoza, a pravne osobe do 20. rujna.

>> Sindikati: Vlada će krpati proračun našim plaćama

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije