Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Preživjeli smo najdepresivniji dan u ovoj godini

dep
Krešimir Žanetić
18.01.2010.
u 18:36

Hrvatski stručnjaci nisu sigurni koliko je jučerašnji dan opravdano nosio naziv najdepresivnijega dana u godini, a slažu se da tmurni ponedjeljak sa sobom nosi određene rizike.

Depresivni ste, a posljednjih dana imate osjećaj kao da vam sve ide nizbrdo? Ne očajavajte, nije sve tako crno kakvim se čini, samo ste preživjeli najdepresivniji dan u godini. Prema formuli koju je još prije nekoliko godina razvio britanski psihijatar dr. Cliff Arnall sa Sveučilišta u Cardiffu, ovogodišnji 18. siječnja najturobniji je dan 2010. godine.

Pri izračunu Arnall u obzir uzima niz čimbenika poput vremena, prosječna duga, poslijeblagdanske depresije, čak i prekršenih novogodišnjih obećanja. Najdepresivniji dan najčešće pada trećeg ponedjeljka u siječnju, a poslodavci tada uobičajeno bilježe rekordne izostanke s posla. I broj samoubojstava toga je dana veći od prosjeka, no psihijatri diljem Britanije upozoravaju da ne treba podlijegati trenutku jer najdepresivniji će dan u godini brzo proći.

– Trećeg ponedjeljka u siječnju ne donosite važne odluke, pričekajte bolja vremena. Velika je vjerojatnost da ćete u tako depresivnu raspoloženju, makar nesvjesno, pogriješiti u procjeni stvarnog stanja u kojem se nalazite - kaže psihijatrica Audrey McCoghin. Hrvatski pak stručnjaci nisu sigurni koliko je jučerašnji dan opravdano nosio naziv najdepresivnijega dana u godini, a slažu se da tmurni ponedjeljak sa sobom nosi određene rizike.

– Teško je reći da su takvi izračuni točni jer postoje dvije skupine ljudi; oni s psihijatrijskom dijagnozom i oni bez nje – objasnila je prof. dr. Vera Folnegović Šmalc iz Psihijatrijske bolnice Vrapče. Riječ je o tome da je ponedjeljak krizni dan u zdrave populacije, 
osobito među ljudima koji imaju obitelj. Baš oni, nakon vikenda koji su proveli u toplini obitelji i suočavanja s grubim problemima poslovnog ponedjeljka mogu doći na ideju o samoubojstvu.

– Zbog toga su posebice u Zagrebu dostupni telefoni za pomoć, a i stigma odlaska psihijatru među zdravim je ljudima manja. Sve to znatno utječe na manji broj onih koji sebi žele oduzeti život – kaže prof. Šmalc te dodaje da pozitivnu ulogu u svemu ima i vjera jer se samoubojstvo smatra smrtnim grijehom.

Ključne riječi

Komentara 1

OB
-obrisani-
19:53 18.01.2010.

...jadne ovcice HDZ-a....glavu gore....stojimo uza vas...!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije