Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRANJE NOVCA

Preživjeli logoraši traže istragu u vatikanskoj banci

papa i šef Vatikanske banke
AFP
28.10.2010.
u 12:48

Skupina osoba iz bivše Jugoslavije i Ukrajine koje su preživjele holokaust zatražile su pokretanje istrage kako bi se utvrdilo je li vatikanska banka imala ulogu u prebacivanju dobara koje su nacisti uzeli od osoba deportiranih u logore.

RIM – Skupina osoba iz bivše Jugoslavije i Ukrajine koje su preživjele holokaust zatražile su pokretanje istrage kako bi se utvrdilo je li vatikanska banka imala ulogu u prebacivanju dobara koje su nacisti uzeli od osoba deportiranih u konclogore. Vatikan je uvijek negirao da je Ustanova za vjerska djela (Istituto per opere religiose-IOR, kako se naziva vatikanska banka) bila uključena u pranje prljavog novca koji su nacisti oduzeli Židovima i ostalim žrtvama holokausta.

Sličan proces bio je pokrenut u SAD-u, ali ga je sud 1999. arhivirao. Promicatelji akcije protiv Vatikana sada su zatražili od Europske unije pokretanje istrage. Osobe preživjele holokaust drže kako bi IOR trebao poštivati europske bankarske direktive o transparentnosti bankarskih operacija. Te direktive postoje odnedavno i IOR se obvezao da će ih primjenjivati. Zbog toga su sada Židovi iz bivše Jugoslavije i Ukrajine zatražili od EU pokretanje istrage u vatikanskoj banci.

“Tražimo od Europske komisije otvaranje istrage o optužbama za reciklažu novca žrtava holokausta koji su provele ustanove udružene s vatikanskom bankom ili druge vatikanske agencije”, izjavio je odvjetnik Jonathan Lewy iz Washingtona, koji radi za preživjele osobe u nacističkim logorima i za njihove nasljednike. Lewy je napisao pismo s takvim zahtjevom 20. listopada ove godine europskom povjereniku za monetarne poslove Olliju Rehnu te je o tome sada obavijestio agenciju Bloomberg.

Komentara 23

OB
-obrisani-
23:51 29.10.2010.

Napad na konvoj brodova za Gazu u međunarodnim vodama je teroristički napad, pjesma koju navodno pjevaju je naknadno montirana u Iraelu i za takvo gusarenje u međunarodnim vodama ne postoji opravdanje. Takvo divljaštvo nema opravdanja i to je terorizam.

ST
Stockholm
00:13 30.10.2010.

Prizma, intelektualno manje obdareni tipovi poput tebe, neznaju, ili pak nece znati, da je blokada Gaze s strane Egipta totalna, 100 % ... Nitko ne zeli imati posla s ubicama Hamasa ... Inace, ovo nema nikakve veze s clankom, pa te puno pozdravljam.

ST
Stockholm
12:36 29.10.2010.

sipa, molim te, kaze nama iz prve ruke, kako je biti krelac?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije