Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SIM klonovi

Prevario teleoperatora i nabio račun od 340.000 kuna

\'Mobitel_pxl_crn_270311\'
Goran Jakuš/PIXSELL
04.07.2012.
u 11:14

Na prijevaru uzeo SIM karticu pa je klonirao i klonove koristio u Ukrajini, Rusiji i Kazahstanu

Nepoznati počinitelj napravio je 340 tisuća kuna štete jednom telekomunikacijskom operatoru sa sjedištem u Zagrebu. Riječ je o iznosu računa telekomunikacijskog prometa koji je napravljen u Ukrajini, Rusiji i Kazahstanu korištenjem kloniranih SIM-kartica.

Točan broj počinitelja nije poznat, no sigurno je da muškarac koji se predstavio kao djelatnik operatora kako bi se domogao SIM-kartice, nije radio na svoju ruku. On je, naime, u ožujku došao u obiteljsku kuću u Markuševcu i predstavio se kao službenik tvrtke iz Zagreba. 

Ponudio je 51-godišnjoj vlasnici kuće  potpisivanje ugovora na njezinu postojeću liniju uz pretplatu. Prilikom sklapanja ugovora uzeo je SIM-karticu te s iste iščitao ključne podatke koji su poslije iskorišteni za kreiranje drugih SIM-kartica s istim podacima.

U suradnji s nadležnim državnim odvjetništvom, policijski službenici nastavljaju rad na utvrđivanju svih okolnosti ovog kaznenog djela i pronalasku počinitelja, izvijestila je varaždinska policija kojoj je teleoperator nepoznatog počinitelja prijavio zbog kaznenog djela prijevare. 

Komentara 4

CH
ch996699
11:38 04.07.2012.

Kako da ne, ako je tako onda je tip vanzemaljac. sve SIM kartice unazad 7 godina i više koriste COMP128 v2 ili v3 vrstu zaštite. Nema mogučnosti da se do ključeva dodje bez da je netko od službenika u Telekomekom operatoru dao pristup istima. To je bio "INSIDE JOB"

BA
Bandit
14:40 04.07.2012.

Nemora biti vanzemaljac ,mora samo imati odgovarajuci hardwer i softwer i do parametara nije tesko doci i naravno nadprosjecnog znanja. Nepostoji ista zasticeno niti ce postojati pa tako ni drk sim kartica :) Narocito ako je od usljivog lopova VIPA...aova VIPA...a ni ostali operateri isu nista posteniji.

EX
excell
20:16 04.07.2012.

...zašto niste pisala kad je meni T-kom naplačivao uslugu koju nisasm ni tražio ,a kamoli koristio ...priznali su grešku ali novac ne žele vratiti ...mislim da nisam jedini na taj način prevaren

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije