Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 94
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hypo na prodaju

Preuzme li Erste banka Hypo, postat će druga banka u Hrvatskoj

hypo_erste
22.12.2009.
u 23:01

Austrijski mediji prodaju hrvatske banke opisuju kao gotovu stvar, što donosi novi odnos snaga na hrvatskoj bankarskoj sceni ako kupci budu banke iz Austrije

Gubici njemačke banke BLB i austrijske Hypo banke mogli bi dovesti do novog preslagivanja kockica na hrvatskoj bankarskoj sceni, čega smo bili pošteđeni pune tri i pol godine, koliko je prošlo od prodaje Splitske banke. Tvrdi se da je francuski Societe Generale ulazak u Hrvatsku platio milijardu eura za banku čiji je tržišni udio bio manji nego što ga danas ima Hypo banka u Hrvatskoj.

Novi jaki igrač
Austrijski mediji najavljuju skoru prodaju Hypo leasinga i Hypo banke u Hrvatskoj, a kao kupci i preuzimatelji spominju se potpuno nova imena na ovom tržištu kao što su španjolski bankarski div Santander, belgijski KBC i Fortis. No, u igri su i dvije austrijske bankarske grupacije Erste i RBA koje već imaju svoje banke u Hrvatskoj. Belgijske se tvrtke oporavljaju nakon velikih gubitaka u 2008. i vjerojatno se pokušavaju vratiti u igru, dok Santander još nije ozbiljnije zakoračio na ove prostore.

Zanimljivo je da domaća pravila koncentracije ne idu na ruku ni jednoj od prvih pet banaka u zemlji. U Hrvatskoj ni jedna banka ne može imati više od 30 posto tržišta, prve tri ograničene su na 60 posto udjela, a prvih pet na najviše 80 posto. U utrci za Hypo Zabu, PBZ, Erste i RBA izbacio bi iz igre taj drugi prag od 60 posto ili bi se morale odreći nekih postojećih biznisa u zamjenu za zeleno svjetlo HNB-a. Austrijski mediji naveliko pišu o Erste banci kao “sigurnom” kupcu Hypa u Hrvatskoj, no uprava banke to demantira.

– Hrvatska podružnica Hypo banke nije na prodaju i, sukladno tome, u ovom trenutku nije moguće govoriti o eventualnom interesu i budućim koracima. Erste banka nije razmatrala mogućnost preuzimanja HAAB-a – kaže uprava Erste&Steiermärkische banke.

Rast i u krizi
Ta banka raste i u godini krize, a vodi je Petar Radaković, oprezni i radišni bankar iz Bjelovara, koji bi tim potezom izgurao Božu Prku s pozicije drugog najmoćnijeg bankara u državi i zapuhao za vrat Franji Lukoviću iz Zabe. Erste grupacija i 2007. se natjecala za preuzimanje HAAB banke iz Klagenfurta, ali su Bavarci i njihov BLB tada imali jače veze.

Erste je inače u Hrvatskoj rasla preuzimajući manje banke (Bjelovarska, Trgovačka, Čakovečka, Riječka...) dok je Raiffeisen banka, koju od početka vodi Zdenko Adrović, imala organski rast. Hypo banka u RH ima 38 milijardi kuna aktive i slovi kao najvredniji dio grupacije koju je BLB prije dvije godine kupio za 1,6 milijardi eura, kad je bankarstvo bilo u naletu.

Ključne riječi

Komentara 9

OB
-obrisani-
13:46 23.12.2009.

Hypo banka u RH ima 38 milijardi kuna aktive i slovi kao najvredniji dio grupacije koju je BLB prije dvije godine kupio.......... ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, Naravno kad nigdje nema tako visokih kamata kao u Hrvatskoj. Takve kamate u Njemačkoj, Engleskoj, Italiji itd.itd. bi se smatrale lihvarskim i banka bi bila zakonski sankcionirana.

Avatar stravaxx
stravaxx
16:07 23.12.2009.

hypo banku treba pruzeti --- JA. dajte mi ju. makar malo. znat ću ja s njom :))))

BT
bili-tartuf
23:25 22.12.2009.

eko,...Big-Afera zavrsíla i prije nego je pocéla,....sa jos´Vecóm Zaradom i mogucnostima !!(idemo-Balkanci-pljuvací...naprid..)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije