Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Završeno iznošenje obrane, ali sud usporava postupak

Presuda trojici hrvatskih generala tek na jesen

haag
VL
07.02.2010.
u 22:32

Hrvatski generali su u zatvoru godinama; Ante Gotovina već je četiri godine u Scheveningenu, Mladen Markač dvije, a nekoliko mjeseci manje i Ivan Čermak.

Nakon prvog šoka, kada se shvatilo da će Haaški sud procesuirati i brojne Hrvate, utjeha se nalazila u tvrdnji osnivača tribunala da će postupci biti “brzi i pravedni”. Za pravednost ćemo vidjeti, no brzi svakako nisu. Ante Gotovina već je četiri godine u Scheveningenu, Mladen Markač dvije, a nekoliko mjeseci manje i Ivan Čermak. Na proljeće će biti dvije godine kako je počeo proces hrvatskim generalima, optuženima za zločinački pothvat u Oluji.

Suđenje je trebalo trajati do dvije godine, a donedavno se računalo da će prvostupanjska presuda biti izrečena do ljeta ove godine.

Premda su tri obrane u rekordnom roku uspjele dovršiti dokazni postupak i ispitivanje svojih svjedoka (jer su same odustale od većine planiranih svjedoka), kraj suđenja još se ne nazire. Gotovina, Čermak i Markač mogu se samo nadati da će do srpanjske stanke sudsko vijeće barem dopustiti obranama da izvedu završne riječi.

Usporili tempo

Sud je usporio tempo. On, naime, ima pravo pozvati i svoje svjedoke, a čini se da će upravo to učiniti i sudsko vijeće kojim predsjeda pedantni Nizozemac Alphons Orie. Teoretski, dodatne svjedoke mogu onda pozvati i tužitelji i obrane, no vjerojatno to neće činiti. Tek kada se suci izjasne o broju dodatnih svjedoka, moći će se procijeniti tempo nastavka suđenja. Primjerice, obrana generala Markača izvela je u sudnicu tek desetak svjedoka, no i to je trajalo tri mjeseca.

– Nažalost, još ne znamo do kada će suđenje trajati i ne možemo govoriti ništa o svjedocima koje će, eventualno pozivati sudsko vijeće – kaže Luka Mišetić, glavni branitelj Gotovine.

Goran Mikuličić, glavni branitelj Markača kaže kako je, “tužiteljstvo uklonilo mogućnost pozivanja dodatnih svjedoka, ali je vijeće to najavilo i nije nam dalo vremenski raspored”.

– Vijeće je okvirno najavilo da se postupak nastavlja krajem veljače, ali tek slijedi precizna odluka oko rasporeda daljnjeg tijeka postupka. Dakle za sada obrane nisu upoznate o terminu završnih riječi – kaže Mikuličić.

Moguć i srpanj

Ako završne riječi obrana budu iznijete negdje oko Uskrsa, to bi još značilo da sudsko vijeće može stići izreći prvostupanjsku presudu trojici generala do stanke u srpnju. Po haaškim kuloarima, međutim sve više vjeruju kako će ovo usporavanje ipak rezultirati time da će prve presude generalima biti izrečene najranije na jesen. Budu li presude osuđujuće, uslijedit će žalbeni postupak, koji može, do izricanja konačne presude, potrajati još godinu do godinu i pol. 

Komentara 86

OB
-obrisani-
11:06 08.02.2010.

Hrvatski generali imaju priviligej da žive unutar civilizacije i EU saveza i taj teren če moči uživati sledečih 20, 25 ili 30 godina..

OB
-obrisani-
12:17 08.02.2010.

Maxresist Joj, kako si samo sladak... Hvala komšo moj, nadam se da će pre toga tebi neko napraviti smešak o duveta do uveta…he he he

OB
-obrisani-
14:27 08.02.2010.

Jedina pravedna kazna za njih bi bila- smrt!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije