Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 65
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Piše Politico

Prestigao Scholza i Ruttea: Plenković rekorder u EU po susretima s Ursulom

Plenković i Von der Leyen u posjetu Nastavnom regionalnom središtu za vatrogastvo u Vučevici
Foto: Zvonimir Barisin/PIXSELL
1/3
27.12.2023.
u 09:23

Plenković se s Ursulom von der Leyen susreo na ukupno 9 bilateralnih sastanaka, po šest su imali Macron i Rutte, Morawiecki pet, a danska premijerka Frederiksen nula

Andrej Plenković od svih premijera i predsjednika država članica Europske unije ima najviše bilateralnih susreta s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen od početka njezina mandata 2019., pokazuje statistika o kojoj danas piše europski news portal Politico. 

Plenković se s Ursulom von der Leyen susreo na ukupno 9 bilateralnih sastanaka, po šest takvih sastanaka s predsjednicom Komisije imali su francuski predsjednik Emanuel Macron i nizozemski premijer Mark Rutte, a bivši poljski premijer Mateusz Morawiecki imao je pet. 

U ovoj godini Macron je imao najviše sastanaka s Nijemicom koja predsjeda Europskom komisijom - tri. Njemački kancelar Olaf Schiolz s Ursulom von der Leyen susreo se jednom ove godine. Po dva bilateralna sastanka ove su godine imali talijanska premijerka Giorgia Meloni, nizozemski Mark Rutte i češki premijer Petr Fiala. Politico crpi podatke iz odgovora Europske komisije na zastupničko pitanje njemačkog europarlamentarca Mortza Koernera.

Statistika obuhvaća samo bilateralne susrete, dakle ne računa i kratke susrete na marginama raznih summita, niti trilateralne susrete kao što je zajednički posjet Ursule von der Leyen, premijerke Meloni i premijera Ruttea Maroku, gdje su dogovarali suradnju u upravljanju priljevom migranata sredozemnom rutom. Također, statistika obuhvaća šefove država ili vlada koji su ujedno i članovi Europskog vijeća, dakle predstavljaju svoju zemlju u Bruxellesu.

POVEZANI ČLANCI:

Danska premijerka Mette Frederiksen nije zabilježila nijedan bilateralni susret s predsjednicom Europske komisije, a po jedan susret od 2019. imali su premijeri Belgije, Latvije i predsjednici Rumunjske i Litve. 

>> VIDEO Plenković o Milanovićevim prozivkama: 'Bit će dana za komentare. Danas nije taj dan'

Komentara 5

Avatar Urbani
Urbani
13:54 27.12.2023.

Balkan velikim djelom ne cjeni intelektualce , 500 godina osmanskog uticaja tesko se rjesiti.

ZP
Zabranjen pristup
10:59 27.12.2023.

Njegova djela i njeno prezime se poklapaju

GO
goran2hr
09:30 27.12.2023.

"Dođi mami"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije