Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DAN PRIJE SVOG ROĐENDANA

Preminuo ugledni profesor s FER-a, autor prvog hrvatskog alata za provjeru pravopisa

Lipik: Zatipak izabran za najbolju novu hrvatsku rije?
Dusan Mirkovic/Pixsell
12.02.2024.
u 12:50

Šandor Dembitz, umirovljeni izvanredni profesora s Fakultetu elektrotehnike i računarstva, preminuo je tik prije 73. rođendana

U nedjelju, dan prije svog 73. rođendana, preminuo je Šandor Dembitz, bivši izvanredni profesor i zaposlenik Zavoda za osnove elektrotehnike i električka mjerenja na Fakultetu elektrotehnike i računarstva (FER). Dembitz je također poznat kao autor Hrvatskog strojnog provjernika pravopisa Haschecka. Ovu tužnu vijest objavio je FER na svojim službenim stranicama u ponedjeljak.

Uz objavljenu biografiju profesora Dembitza, na FER-ovoj stranici je objavljen i oproštaj: "Iskreno mu zahvaljujemo na vizionarskom doprinosu u razvoju i promociji jezičnih tehnologija, posebno na njegovoj predanosti razvoju usluge strojne provjere pravopisa, koja je značajno unaprijedila pejzaž jezičnih tehnologija hrvatskog jezika, a koja krajem ožujka obilježava 30 godina postojanja. Velika mu hvala na svemu što je učinio za Fakultet i za Zavod. U ime Uprave FER-a, Zavoda te svih zaposlenika izražavamo najdublju sućut njegovoj obitelji, prijateljima, kolegama i suradnicima".

Rođen 12. veljače 1951. u Splitu, Šandor Dembitz je osnovnu školu i gimnaziju završio u Novom Sadu. Studirao je elektrotehniku na Elektrotehničkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, upisavši se 1969. godine, a diplomirao je u prosincu 1973. na smjeru Elektronika, s fokusom na Telekomunikacije i informatiku.

POVEZANI ČLANCI:

Nakon diplomiranja, nastavio je svoje obrazovanje upisom na poslijediplomski studij na Elektrotehničkom fakultetu 1974. godine. Magistrirao je u travnju 1981. s radom "Analiza jezika za komunikaciju s procesorski upravljanim telekomunikacijskim sustavom", pod mentorstvom profesora M. Tkalića. Godine 1993. obranio je svoju doktorsku disertaciju "Automatizacija postupaka otkrivanja grešaka u tekstu u novim telekomunikacijskim uslugama" uz mentora prof. dr. sc. Enver Šehovića.

Šandor Dembitz započeo je rad na Elektrotehničkom fakultetu 1. veljače 1974. godine, prvo kao asistent u grupi predmeta Osnove elektrotehnike. Nakon toga, napredovao je u zvanju, postajući znanstveni asistent u listopadu 1981. te viši asistent u veljači 1997. godine. U siječnju 1999. izabran je za docenta, a 2004. godine dobio je titulu izvanrednog profesora.

Od 1974. do 1997. godine bio je aktivan u znanstvenoj i stručnoj zajednici putem sudjelovanja u projektima povezanih sa Zavodom za telekomunikacije na FER-u. Tijekom tog razdoblja, sudjelovao je kao autor ili suautor u pisanju sedamdesetak znanstvenih radova te tridesetak stručnih radova, uključujući članke, studije, elaborate i ekspertize. Dembitz je također aktivno prisustvovao brojnim znanstvenim skupovima kako u zemlji tako i u inozemstvu.

POVEZANI ČLANCI:

Najznačajnije dostignuće profesora Dembitza je razvoj Hašeka [Hascheck], online alata za strojnu provjeru teksta na hrvatskom jeziku, sada dostupnog na web adresi ispravi.me. Hašek predstavlja prvi javni hrvatski alat za provjeru pravopisa. Njegova važnost potvrđena je činjenicom da je korišten za strojnu provjeru teksta u Hrvatskom leksikonu, ključnom djelu hrvatske kulture. Dembitzovo angažiranje na Hrvatskom leksikonu predstavlja prvi slučaj sustavne strojne provjere teksta u slavenskoj leksikografiji.

Godine 1995. izabran je za vijećnika Skupštine grada Zagreba i Skupštine Zagrebačke županije na lokalnim izborima. Ponovno je izabran za vijećnika Skupštine grada Zagreba na izborima 1997. Tijekom svog mandata kao vijećnik, obavljao je razne javne dužnosti, uključujući članstvo u Povjerenstvu za dodjelu stipendija grada Zagreba u pet uzastopnih mandata od 1996. do 2000. godine.

VIDEO Strani radnici iz Nepala opisuju život u Hrvatskoj

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije