Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U 83. godini

Preminuo Smiljko Sokol, bivši ministar i predsjednik Ustavnog suda

Smiljko Sokol
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/Pixsell
1/4
13.04.2023.
u 18:25

Preminuo je jutros u Zagrebu, potvrdio je dekan Pravnog fakulteta Ivan Koprić

U četvrtak je u 83. godini preminuo profesor ustavnog prava bivši ministar i predsjednik Ustavnog suda prof. dr. sc. Smiljko Sokol, napisao je na Facebooku dekan Pravnog fakulteta u Zagrebu, Ivan Koprić. Sokol je doktorirao 1976. na Pravnom fakultetu u Zagrebu, gdje je od 1965. predavao ustavno pravo, a na poziciji dekana bio je od 1989 do 1991. Bio je i ministar bez portfelja u Vladi RH od 1992. do 1993., posebni savjetnik Predsjednika Republike za pravna pitanja od 1993. do 1999. Saborski zastupnik od 1995 do 1999. te sudac Ustavnoga suda 1999. do 2007. i njegov predsjednik od 1999. do 2003. Sudjelovao je u izradi Ustava i zakona. 

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković uputio je brzojav sućuti obitelji u povodu smrti prof. dr. sc. Smiljka Sokola. "Poštovana obitelji, s tugom i žaljenjem primio sam vijest o odlasku gospodina Smiljka Sokola. Uime Hrvatskoga sabora i osobno primite izraze iskrene sućuti i dubokog poštovanja. Odlaskom profesora Sokola, Hrvatska je izgubila jednog od najznačajnijih ustavnopravnih stručnjaka", stoji u priopćenju Ureda predsjednika Hrvatskog sabora. 

Izraz sućuti uputio je i premijer Andrej Plenković. "Sa žaljenjem sam primio vijest o odlasku uglednog pravnika, profesora i bivšeg predsjednika Ustavnog suda, gospodina Smiljka Sokola. Gospodin Smiljko Sokol ostavio je znanstveni, stručni i politički trag u hrvatskom društvu, a nemjerljiv je njegov doprinos u svim područjima djelovanja. U ovim tužnim trenucima za Vašu obitelj, upućujem Vam, uime Vlade i osobno, izraze iskrene sućuti i dubokog poštovanja", stoji u priopćenju Ureda predsjednika Vlade.

Komentara 11

ZI
zinegoid
18:39 13.04.2023.

u hrvatskoj bi na vratima svih tih korumpiranih i izvjertoperenih institucija velikim slovima trebalo stajati "sjeti se da ćeš i ti umrijeti, svakim danom smrt ti je sve bliže i bliže". tako da svi ti pohlepni kriminalci budu svaki dan, bar na krato, toga svjesni....

JU
juma
19:58 13.04.2023.

Od 1965 godine, dakle već sa 25 godina predaje kao profesor na Pravnom fakultetu u Zagrebu. Stavite to u kontekst tadašnjeg olovnog vremena i sve vam je jasno. Čitati treba izmedju redova.

Avatar Miloradova pudlica
Miloradova pudlica
19:37 13.04.2023.

To je onaj "stručljak" koji je u svojoj knjizi napisao da proporcionalni izborni sustav nema smisla u izbornim jedinicama u kojima se bira manje od šest zastupnika. Onda su jedne godine bili izbori za Županijski dom Sabora u koji se biralo po tri zastupnika iz svake izborne jedinice. Po prijedlogu ovog stručljaka zastupnici su se trebali birati većinskim sustavom, ali kad je HDZ vidio da će se oporba udružiti, onda je upravo Sokol napisao zakon po kojem su se zastupnici birali proporcionalno. Eto, to je taj ustavni stručljak, to je to moralno biće, i to je taj veliki autoritet. Lik koji je bio predsjednik Ustavnog suda upravo u razdoblju u kojem su HDZ i SDP u dogovoru izmislili 600 tisuća nepostojećih birača kako bi zauvijek ostali na vlasti kao dva krila partije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije