Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U 74. GODINI ŽIVOTA

Preminuo istaknuti hrvatski sociolog Benjamin Čulig

svijeća ilustracija
Pexels
10.04.2024.
u 17:50

Malo tko je u Hrvatskoj u suvremeno doba svojim pojedinačnim doprinosom zadužio znanstvenu disciplinu unutar koje je djelovao koliko je Benjamin Čulig zadužio sociologiju, ističe se sa Odsjeka za sociologiju Filozofskog fakulteta

Benjamin Čulig, istaknuti hrvatski sociolog i umirovljeni redoviti profesor sociologije u trajnom zvanju, preminuo je u srijedu u 74. godini života. Benjamin Čulig je, uz zapaženi znanstvenoistraživački rad, ostvario četrdesetogodišnju nastavničku karijeru pri Odsjeku za sociologiju zagrebačkog Filozofskog fakulteta, tijekom koje je većinu vremena proveo kao predstojnik Katedre za metodologiju.

Posjedovao je široko obrazovanje iz područja sociologije, filozofije te teorijske i eksperimentalne fizike. Kroz desetak metodoloških i statističkih kolegija koje je osmislio i izvodio na svim razinama studija sociologije, gotovo ni iz čega izgradio je respektabilan analitičko-istraživački okvir za obrazovanje mladih sociologa i sociologinja, budućih analitičara društvenih fenomena u znanstvenim i javnim ustanovama te privatnim agencijama i tvrtkama, u vrijeme kad je stjecanje takvih kompetencija bilo razmjerno rijetko u daleko većim sociološkim centrima u svijetu.

Većina sociologa koji danas provode ozbiljna znanstvena i primijenjena kvantitativna istraživanje hrvatskog društva izravno su ili neizravno njegovi studenti/ice, čime je trajno pridonio razvoju područja društvenih znanosti te hrvatskog društva u cjelini. Malo tko je u Hrvatskoj u suvremeno doba svojim pojedinačnim doprinosom zadužio znanstvenu disciplinu unutar koje je djelovao koliko je Benjamin Čulig zadužio sociologiju, ističe se sa Odsjeka za sociologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

POVEZANI ČLANCI:

 

Ključne riječi

Komentara 1

PU
Putokaz
20:27 10.04.2024.

Preminuo je ne samo veliki znanstvenik, ne samo veliki sociolog, već, iznad svega, veliki ČOVJEK! Unatoč svome statusu i znanju, uvijek je ostao skroman, jednostavan, pristupačan - svima! Nikada, nikoga nije gledao s visoka! On je, jednostavno, uvijek bio i ostao, Benjamin. Onakav Benjamin, kakav je bio još u svojim studentskim danima! POSEBAN I UVIJEK SVOJ! Benjamin koji iznad svega cijeni znanje i znanost, kojemu je vazno jedino "biti, a ne imati!" Benjamin za kojega znanje i znanost nikada "nisu bili roba", već su bili smisao zivota! Sretna sam sto sam imala čast učiti s tobom i od tebe! Najljepše i najdublje rasprave vodjene na Filozofskom fakultetu, vodjene su u predvorju fakulteta, a vodio si ih upravo ti. Nikada, nikome to više nije uspjelo! Niti će uspjeti!!! Zbogom prijatelju!🌹🌹 Tvoj odlazak je veliki gubitak, ne samo za znanstvenu zajednicu, već za sve one koji su te poznavali! Tvoj odlazak je tužan dan za sve tvoje kolegice, kolege, prijateljice, prijatelje.... Za mene, ovo je, posebno tužan i težak dan! 😔😔 Zbogom prijatelju....zbogom....sada mi ostaju samo lijepa sjećanja i tvoje knjige! Hvala ti na tome, hvala ti, na svemu! Hvala ti sto sam imala tu privilegiju da me pustiš u svoj svijet, u svijet svojih misli! Tvoja tuzna kolegica i prijateljica Jasminka😥😥

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije