Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Manje rate

Premijerka potpisala olakšicu za otplatu kredita u "švicarcima"

kosor
Anto Magzan/Pixsell
17.06.2011.
u 12:47

Premijerka Jadranka Kosor potpisala je s predstavnicima uprava osam domaćih banaka Memorandum o mjerama za ublažavanje položaja korisnika stambenih kredita

Premijerka Jadranka Kosor potpisala je s predstavnicima uprava osam domaćih banaka Memorandum o mjerama za ublažavanje položaja korisnika stambenih kredita, prema kojemu će, kako je i najavljeno jučer na Vladi, svi korisnici stambenih kredita u švicarskim francima moći produljiti rok otplate bez naknade kako bi im se smanjila mjesečna rata kredita.

Neke banke već imaju u ponudi mogućnost produljenja roka otplate takvih kredita, no Vladin doprinos je dogovor o smanjenju javnobilježničkih naknada. Pa će se solemnizacijom ugovora umjesto dosadašnjih oko dvije to tri tisuće kuna sada ta naknada plaćati oko 300 kuna. Upravo iz tog razloga, rekli su bankari, ovaj su potez napravila u suradnji s Vladom.

- Potpisivanje ovog Memoranduma znači jačanje financijske stabilnosti. Na taj način pomogli smo građanima koji su u teškoćama i koji zbog jačanja švicarskog franka osjećaju tjeskobu – što će biti danas, sutra,  rekla je premijerka Jadranka Kosor i zahvalila upravama banaka zbog postignutog dogovora.

Predsjednik uprave Privredne banke Božo Prka objasnio je kako je grčka kriza utjecala na jačanje franka te napomenuo da će ta zemlja završiti u bankrotu ako ne provede reforme.

- Ipak očekujemo da će se franak vratiti na prijašnju razinu – rekao je Prka.

Iako se ovim potezom ide na ruku onima koji su kredit uzeli u švicarskim francima, ipak je činjenica da su ti korisnici kredita još uvijek u povoljnijem položaju nego oni koji su kredit uzeli u eurima.

- Onaj tko je uzeo kredit prije pet godina u CHF još uvijek je u boljem položaju od osobe koja je uzela kredit u eurima zbog nižih kamata koje imaju krediti u švicarskim francima – rekla je Tea Martinčić, članica uprave Hypo Alpe Adria banke.

Član uprave Erste Steiermärkische banke Christoph Schoefboeck pojasnio je kako isti problem imaju i druge zemlje, uključujući i Austriju, gdje su također poduzete mjere da se situacija olakša. Produljenje roka otplate moći će se primijeniti i za kredite u eurima, ali uz bankarsku naknadu. Naime, otplata kredita uslijed krize je otežana, pa tako i povećan udio nenaplaćenih kredita.

Komentara 24

DU
Deleted user
13:08 17.06.2011.

Opet se neupućenima prikazuje kao dobra dušica koja urgira kod zločestih banaka. Ovo je samo još jedna predstava za narod. Za ovo se bankama vjerojatno pogodovalo u nečem drugom.

MI
Milas
13:14 17.06.2011.

Ovdje se ide na ruku jednoj skupini građana s kreditima i to je u redu, a što je sa oko 120 - 150 tisuća onih koji su na preporuku Vlade dobrovoljno ušli u II mirovinski stup pa sada u trenutkuu odlaska u mirovinu imaju 25 posto manje mirovine u odnosu na one koje bi imali da su ostali samo u I stupu. Što s time?!! To je velika nepravda. Tada se obećavalo da će drugi stup donjeti veće mirovine a sad ispada da su 25 posto manje. Ja bih recimo s onim dodatkom od 27 posto iz I stupa imao mirovinu oko 2800 kuna, ali s obzirom da sam u drugom stupu imat ću 2100 + 50 ili 100 kuna na ime II stupa. Znači oko 700 kuna manje. Pa vas pitam tko je tu lud i dokle će nas ova držva varati????

VI
vidimškoj
12:56 17.06.2011.

upravo je spasila državu. Koja blamaža.........

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije