Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŽENEVSKI SAJAM

Hrvatski automobil izazvao veliku pozornost

hrvatski auto
Foto: Marin Tomaš
1/5
01.03.2010.
u 17:00

Plod domaće pameti i proizvodnje - prvi hrvatski gradski automobil predstavljen je na sajmu u Ženevi u nadi da će ga prepoznati strani investitori.

Prvi hrvatski gradski automobil, plod domaće pameti i proizvodnje, nakon jednogodišnjega napornog rada u recesijskim uvjetima doživio je svoju premijeru na sajmu automobila u Ženevi, sjecištu svjetske autoindustrije. Izazvao je veliku zainteresiranost stranih novinara koji se raspituju hoće li i kada biti serijske proizvodnje.

XD, kako je službeno nazvan, nastao je u pogonima zagrebačke tvrtke Dok-ing kada je njezin vlasnik Vjekoslav Majetić odlučio pretočiti davni dječački san u stvarnost i napraviti automobil, u prvom redu na električni pogon.

- XD mi je “nabio” tlak, stajao me tri milijuna kuna ne računajući uloženi rad, ali dokazao je da se snovi ostvaruju - komentirao je poduzetnik Majetić uoči puta na sajam u Ženevu, koji sutra otvara svoja vrata. Prvi hrvatski električni četverokotač stoji 30 tisuća eura, u prvoj je proizvodnoj seriji od 10 primjeraka, koja se tek planira, već rasprodan. No put do ceste prvoga hrvatskog “prometala” nije bio jednostavan.

- Proizvođači su kasnili s isporukom dijelova, zaškripalo je i zbog recesije. Predstavljanje u Ženevi nije samo svjetska premijera XD-a već i potraga za investitorima njegove buduće proizvodnje, otkriva vlasnik XD-a nadajući se kako će “svježi” kapital omogućiti nastavak njegovih planova.

- Želim otvoriti tvornicu za proizvodnju ovog automobila sa 400 radnih mjesta, ali nemam novca za tako veliku investiciju. U državi nema previše sluha, dobio sam nešto pomoći, ali to je tek kap u moru - požalio se Majetić u nadi kako će izlet u Švicarsku donijeti više optimizma njegovu poslovnom pothvatu, do sada nezabilježenom na hrvatskom prostoru.

Komentara 164

BI
Birdy
19:10 01.03.2010.

Ovo nije prvi HR automobil!

NE
neprilagođen
09:01 02.03.2010.

30000 eura za mačka u vreći,čini mi seda će san ostati samo san

PO
pollux31
17:18 01.03.2010.

sretno Majstore!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije