Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Turska

Premijer Erdogan prijeti da će deportirati 100 tisuća Armenaca

turski premijer
Reuters
17.03.2010.
u 17:53

U Tuskoj trenuačtno živi 170 tisuća Armenaca, a samo ih 70 tisuća ima tursko državljanstvo.

Turski premijer Rcep Erdogan zaprijetio je da bi iz Turske mogao deportirati stotinu tisuća armenskih imigranata nakon što su nedavno Švedska i Sjedinjene Države pokolj nad Armencima u Prvome svjetskom ratu u Turskoj proglasile genocidom. Turska je žestoko reagirala na oba ova zakonska akta prijeteći pogoršanjem odnosa s tim zemljama.

U intervjuu za BBC na turskom jeziku premijer Erdogan kazao je da u Turskoj trenutačno živi 170 tisuća Armenaca, a da ih samo 70 tisuća ima tursko državljanstvo. Preostalih stotinu tisuća u Tursku je došlo u potrazi za poslom, a riječ je uglavnom o ženama. Naglasio je da Tuska dosad nije obraćala pozornost na njihov status gotovo ilegalnih useljenika, no bude li potrebno, bit će prisiljen deportirati sve te ljude natrag u Armeniju. Također je kazao da zakonski akti poput onoga američkog i švedskog štete i samim Armencima jer su zaustavili proces pomirenja između dvije zemlje.

Za Prvoga svjetskog rata 1915. godine vojska Otomanskog Carstva pobila je ili raselila više stotina tisuća Armenaca. Armenci tvrde da je ubijeno 1,5 milijuna ljudi, no Turska tvrdi da je brojka trostruko manja i da se to dogodilo u vrijeme rata kada je poginulo i mnogo Turaka. 

Ključne riječi

Komentara 24

VE
venlo@
13:58 18.03.2010.

Cuj bosnjaka, bosnjak je hrvatsko prezime i pretezito se susrece u hrvatskim regijama dalmaciji, bosn,i sloavoniji i hrercegvini ako sam dobro razumio neki kreten muslimanima iz bosne poklanja nacionalnost bosnjak, znas sto blecak jedan to je uvreda moje porodice i trazit cemo odstetu od bosanske vlade zbog uvrede casti, nanosenja tjelesne i duhovne boli i zlouporabe naseg imena u dnevnopoliticke svrhe nama mrskih ismaista

OB
-obrisani-
18:24 17.03.2010.

Erdogan Javi nam kada deportiras Armence. Na njihovo mjesto odmah ti u Tusku saljemo \"turski dar\" koji si u obliku poturica ostavio na Balkanu a poglavito u BiH. Ni oni nemaju valjane \"dokumente\" za boravak u BiH, a dokumente imim je oduzela zadnja kraljica Katarina Kosaca-Kotromanic koju su vasi kolaborateri poturice izdale vama a vi je protjerali u Vatikan, dok ste kraljicinu djecu oteli, odveli u Stambol i tamo ih prisilno islamizirali. Njihov reis Ceric i onako na sve minarete ezanira da je majka beha muslimana ni manje ni vise nego vasa Turska.! Otac Hrvat ih se rado odrice samo neka vec jedno odu majci u narucje. Pokupite ovo sto ste \"zaboravili\" na Balkanu i 100% Balkan postaje oaza mira i napretka a ne tempirana bomba. Unaprijed hvala

VE
venlo@
14:12 18.03.2010.

Marsi ni ja! kradljivced svake vrste mrzim!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije