Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bez kazne

Prekršajna presuda vozačicu oslobodila kaznenog progona

pavkovic
Foto: Žarko Bašić/Pixsell
1/3
Autori: Ivanka Toma, Sonja Hoffman
13.04.2010.
u 22:15

Satnik Pavković: Drago mi je da neće kazneno odgovarati. Pa nije ona to svjesno napravila.

Profesorica Bernardina Petrović, koja je u alkoholiziranom stanju prije mjesec dana automobilom na zagrebačkoj Aveniji V. Holjevca naletjela na satnika Marka Pavkovića, zbog nesreće neće kazneno odgovarati iako je Pavković ostao bez obje potkoljenice. Njezina će odgovornost biti samo prekršajna.

Postane li pravomoćna presuda Prekršajnog suda u Zagrebu po kojoj je odvjetnik Anto Nobilo osuđen na globu od 700 kuna jer je ošamario dječaka koji mu je prepriječio ulicu, protiv njega se također neće moći pokretati kazneni postupak za djelo nanošenja lakših tjelesnih ozljeda dječaku.

Nadalje, ako policija protiv Gorana Bare i njegove nevjenčane supruge Željke Matković pokrene prekršajni postupak zbog tučnjave, također bi se moglo dogoditi da ne snose kaznenu odgovornost iako je Ž. Matković završila u bolnici. Ti i niz drugih slučajeva posljedica su presude Europskog suda za ljudska prava u slučaju Maresti. Bit te presude je da se za isto činjenje, isto djelo, po stavu Europskog suda ne može dva puta suditi – za prekršaj i za kazneno djelo.

Nema dvostrukog suđenja

Slučaj Armanda Marestija dogodio se 15. lipnja 2005. godine na autobusnom kolodvoru u Pazinu. Maresti je pod utjecajem alkohola verbalno napao D.R., a onda ga nekoliko puta udario šakom u glavu te ga nastavio udarati nogama i šakama po cijelom tijelu. Policija ga je privela i prijavila za prekršaj protiv javnog reda i mira. Prekršajni sud u Pazinu izrekao mu je zatvorsku kaznu od 40 dana, a ta je odluka postala pravomoćna 29. lipnja 2005. godine. No, 14. srpnja Općinsko državno odvjetništvo u Pazinu podnijelo je protiv njega optužni prijedlog da je počinio kazneno djelo nanošenja teških tjelesnih ozljeda. Konačno je u kaznenom postupku za premlaćivanje D. R. i za djelo prijetnji osuđen na zatvor od sedam mjeseci. Međutim, Europski sud za ljudska prava rekao je da mu se za istu stvar dva puta sudilo, prekršajno i kazneno. To znači, budući da je prekršajni postupak započet ranije, da je Marestijeva odgovornost trebala biti samo prekršajna. Profesorica kaznenog prava na Pravnom fakultetu u Zagrebu dr. Ksenija Turković, koja je na čelu radne skupine za izmjenu Kaznenog zakona, kaže da je riječ o vrlo važnoj odluci Europskog suda koja će ostaviti posljedice na domaće zakonodavstvo.

Teške ozljede i smrt

– Ocjena je da je ta presuda dobra za Hrvatsku jer je krajnje vrijeme urediti odnos između prekršajnog i kaznenog prava budući da doista postoji mogućnost da se dva puta sudi za isto – kaže dr. Turković. Napominje da bi u tom smislu trebalo djelovati na tri načina. Prvo je da se, tamo gdje postoje preklapanja prekršajnog i kaznenog zakonodavstva, a nisu oba potrebna, odluči hoće li prijestup biti prekršaj ili kazneno djelo. Takvo je odavanje liječničke tajne, koje je kazneno djelo i prekršaj. Drugi smjer je jasno definirati u praksi što je prekršaj, a što kazneno djelo. To je posebno potrebno kod prometnih nesreća. Policija bi, kada su posljedice smrt ili teške ozljede, te velika imovinska šteta, trebala pokretati kaznene postupke, a u ostalim slučajevima prekršajne. U Državnom odvjetništvu kažu da se već održavaju sastanci s policijom upravo u tome smjeru.

Treći put kojim bi trebalo ići jest da se odredbe koje nisu precizno napisane razjasne da bude nedvojbeno što je kazneno djelo, a što prekršaj. Dr. Turković kaže da je takav slučaj s obiteljskim nasiljem kod kojega nije jasno koje ponašanje potpada pod prekršaj, a zbog čega se protiv nasilnika treba voditi kazneni postupak.

Pavković: Drago mi je da profesorica neće kazneno odgovarati

Satnik Marko Pavković na Odjelu traumatologije KBC-a Zagreb oporavlja se od prošlotjednog manjeg operativnog zahvata.

– Skidali su kožu s lijeve nadlaktice i presadili je na bataljak lijeve noge da rane što prije zacijele – rekao je.

Profesorica Bernardina Petrović, koja je u pijanu stanju izazvala nesreću, posjećuje ga često, a posljednji su se put vidjeli u nedjelju.

– Drago mi je ako je istina da neće biti kažnjena, jer nije ona to svjesno napravila, a i oduzeta joj je vozačka dozvola – podijelio je svoja razmišljanja satnik i dodao da bi svaki daljnji proces za B. Petrović značio nepotrebno “razapinjanje na križ” pred očima javnosti. Razmišljao je, otkriva, i o tome je li zaustavivši se na mostu i sam prekršio zakon te hoće li platiti novčanu kaznu.

– Ne znam, nitko mi ništa ne govori, ali smatram da nisam pogriješio jer sam se zaustavio zbog kvara – rekao je Pavković.

Komentara 58

AV
avijaticar
13:05 14.04.2010.

pola vas koja tu vrijeđa sigurno sjedne nekad pijana ili polupijana za volan,svima vam se to moze desiti,takvi su mi najbolji.mozda je i ona taj dan previse popila ,ko zna sta joj je bilo,neka snosi posljedice i odgovara.a covjeku drzim fige,divan je taj covjek,rimjer svima,kolka pozitiva i volja za zivotom.nek mu je sretno da si i znesku jos koju nađe dobru i zgodnu.ja srecom ne sjedam u auto sa promilima.

AU
autoritet
23:13 13.04.2010.

pavkoviću svaka čast na širini duše, ali država NE SMIJE ovako opraštati - zakon je valjda za sve isti - pa ta je žena čovjeku odsjekla noge i to pijana! UF!

VI
visio
07:35 14.04.2010.

Ovaj čovjek je prekrasan!! pavkovića na čelo države!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije