Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dobila otkaz

Preko noći otpuštena: Kaptol dao otkaz samohranoj majci

\'28.05.2011., Zagreb - Zagrebacki nadbiskup Josip Bozanic u Katedrali predvodio je misno slavlje zahvale za beatifikaciju pape Ivana Pavla II. U povorci ispred crkve mladi su nosili sliku Majke Bozje
Borna Filić/Pixsell
02.12.2011.
u 09:30

Formalni razlog za otkaz jest to što se ukida fizikalna terapija u Domu za umirovljene svećenike

Zagrebački Kaptol posljednjih dana potresa dosad neviđen skandal: Crkva je preko noći dala otkaz samohranoj majci! Četrdesetdvogodišnjoj M. A. iz Zagreba, koja je u Domu za umirovljene svećenike, posljednjih sedam godina radila kao fizioterapeutkinja, otkazan je ugovor o radu bez ikakve prethodne najave i ona se, usprkos činjenici da sama uzdržava sebe i dvoje djece, preko noći našla na ulici.

– Da, dobro ste čuli. I mi smo zgroženi. Samo tako dati otkaz samohranoj majci, i to u jednoj crkvenoj instituciji, doista je sramotan čin. Čuli smo da je otkaz dobila zbog formalnog razloga zato što se ukida fizikalna terapija u Domu za umirovljene svećenike. Pa to je ludost! Upravo je takva služba tamo nužna – bio je komentar jednog od kaptolskih svećenika kada smo ga upitali o sudbini fizioterapeutkinje M. A.

On kaže da, osim što je pružala usluge, stanovnicima svećeničkog doma, kod fizioterapeutkinje su dolazili mnogi drugi svećenici, profesori s KBF-a i časne sestre.

– Upravo sam doznala za taj otkaz. Užas. Morat ćemo nešto poduzeti, napisati pismo nadbiskupu Bozaniću – rekla nam je jedna časna sestra, koja ne može vjerovati da je M. A. doslovce preko noći dobila raskid ugovora o radu.

No i fizioterapeutkinja je pisala kardinalu Josipu Bozaniću, koji je najodgovornija osoba u Zagrebačkoj nadbiskupiji, pa tako i za zbivanja u Domu za umirovljene svećenike. Ali odgovor nije dobila.

Dobila otpremninu

Pisala je i pomoćnom biskupu zagrebačkom mons. Valentinu Pozaiću, ali ni on joj nije odgovorio.

– Čuo sam da joj je Upravno vijeće doma jednodušno otkazalo ugovor premda je nitko od tih ljudi u životu nikada nije vidio. Priča se da je jedan od razloga za otkaz bila informacija da joj je suprug u zatvoru. Ma to se znalo od prvoga dana kad je došla na Kaptol i, zapravo, kakve to veze ima s otkazom. Ako joj je muž u zatvoru, Crkva je treba izbaciti na ulicu i neka onda zajedno s djecom skapa od gladi! – bio je žestok jedan od naših sugovornika, koji je redovito dolazio na terapiju kod M. A. u umirovljenički dom premda u njemu ne stanuje. Tvrdi da su njome svi bili zadovoljni, a znalo se i po nekoliko dana čekati na termin, koliko su u redu čekali upravo svećenici i časne sestre koji su stanovali izvan umirovljeničkog doma, ali su u nj dolazili na terapiju.

– Točno je da mi je muž u zatvoru. I to sam upravitelju doma mons. Jerneiću rekla prvoga dana. Ne znam zašto sam dobila otkaz. Pa nisam valjda zbog toga – rekla nam je kratko M. A. kada smo razgovarali s njom.

Ona je “nešto potpisala”, kako nam je rekla, a sve je poslije odnijela svome odvjetniku.

– Dobila sam i nešto otpremnine, ali sve se dogodilo ekspresno. U šoku sam. Ne znam kamo da krenem i što da radim. Javit ću se u Centar za socijalni rad, a najavila sam se i dječjoj pravobraniteljici Mili Jelavić, koja me obećala primiti. Ne znam gdje ću sada naći posao. Uvijek sam svoj posao obavljala savjesno i svi su bili zadovoljni premda me šikanirala i mobingirala časna sestra koja je zadužena za dom – ispričala nam je M. A.

Ona moli da joj se ne otkrije identitet u javnosti premda je svojim najbližima rekla što joj se dogodilo. Podnijela je žalbu i čeka na rješenje. Budući da u Crkvi sindikat nije dopušten i da zaposlenici (vjernici laici) nemaju pravo sindikalnog udruživanja i da ne postoji ni jedna sindikalna podružnica, M. A. ne može očekivati ni podršku s te strane.

Savjesno radila svoj posao

– Vjerujem da će me, nakon što sve izađe u javnost, pokušati ocrniti na sve moguće načine – strahuje M. A. te tvrdi da je svih sedam godina, koliko je radila u Domu umirovljenih svećenika, bila savjesna i uredno radila svoj posao.

Fizikalne terapije, posla kojega je ona do jučer obavljala, u Domu umirovljenih svećenika na zagrebačkom Kaptolu i dalje će biti, ali će, kako neslužbeno doznajemo, usluge pružati “vanjski suradnici”.

Komentara 166

JB
jan_beneš
20:26 02.12.2011.

Kad smo kod socijalne zauzetosti Večernjeg lista još pamtimo otkaze i štrajkove njihovih novinara na koje se uprava oglušila... Toliko o kriterijima :)

AN
Antiflašist
09:34 02.12.2011.

Moram priznati da mi je clanak potpuno nejasan. Zena je radila, dobivala placu, otkazali joj ugovor, dobila otpremninu. U cemu je problem?.

BI
billynik
13:01 02.12.2011.

@ zvjezdoznanac -- je si ti one informacije o crkvi pročitao u zvijezdama?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije