Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 60
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dr. Ivan Švajger, šef prve hrvatske veteranske klinike:

Pregledali smo više od sto branitelja, a to je tek početak

14.03.2013., Zabok - Ravnatelj Opce bolnice Zabok Ivan Svajger o problemima i planovima bolnice te o otvaranju novih odjela u sklopu bolnice.  Photo: Matija topolovec/PIXSELL
02.02.2015.
u 22:00

Zabočka bolnica sutra uvodi i potpunu novost u medicinskoj praksi – dan posvećen zdravlju branitelja i njihovih obitelji

Više od stotinu branitelja od početka studenoga do danas koristilo je usluge Opće bolnice u Zaboku, nedavno proglašene prvom hrvatskom specijaliziranom klinikom za ratne veterane. Sanacijski upravitelj Ivan Švajger, inicijator čitave priče, kaže da je zadovoljan prvim koracima.

– Povratne su informacije vrlo dobre. Branitelji su jako zadovoljni te to vrlo rado i javno iskazuju na televiziji, u tisku, na Facebooku... Na telefon namijenjen isključivo braniteljima javlja nam se u prosjeku deset pacijenata dnevno, ali koriste i izravne brojeve pojedinih djelatnosti. U situacijama kada je to moguće, naši djelatnici odmah rješavaju narudžbe ili ih upućuju na koordinatora za branitelje – kaže dr. Švajger.

Branitelji stižu iz svih krajeva Hrvatske, iz Dalmacije, Podravine, Slavonije... Javljaju se s najraznovrsnijim zdravstvenim problemima, a veteranska im bolnica omogućuje obavljanje svih potrebnih dijagnostičkih pregleda u jednome danu.

– Populacija branitelja stari, među njima ima i ljudi u godinama i imaju specifične probleme. Najčešće su dosad bili obavljani internistički pregledi, kardiovaskularna dijagnostika, CT i ultrazvuk abdomena, toraksa, kralježnice, neurološka dijagnostika, ali i usluge drugih specijalnosti poput fizijatra, ortopeda, traumatologa, psihijatra... – nabraja dr. Švajger. Dosad je sedmero branitelja bilo i hospitalizirano, a tu su i nove rezervacije. Ipak, usluge poput magnetske rezonancije, fizikalne rehabilitacije i smještaja kroničnih bolesnika zasad su tek u planovima jer bolnica za njih nema tehničkih uvjeta.

– Javljaju se i branitelji koji žive u teškim okolnostima i tu im, kao zdravstvena institucija, osim savjeta, naputka i utjehe ne možemo pružiti mnogo – otkriva šef prve veteranske klinike u Hrvatskoj. Zabočka bolnica sutra uvodi i potpunu novost u medicinskoj praksi – organizira dan posvećen zdravlju branitelja i njihovih obitelji.

Na raspolaganju će im biti liječnici koji će im mjeriti tlak, razinu šećera u krvi i davati im savjete za zdravu prehranu te zdrav način života. Namjera dr. Švajgera je da takvu praksu preuzmu sve zdravstvene ustanove u zemlji i da se 3. veljače proglasi Danom zdravlja branitelja

>> Nakon Zaboka, ove godine otvaramo veteranske bolnice u Vukovaru i Kninu

Komentara 14

Avatar anti azovac
anti azovac
22:23 02.02.2015.

Zašto Vrapče nije uključen u akciju pregleda branitelja

BA
bajo2
23:49 02.02.2015.

....Ipak, usluge poput magnetske rezonancije, fizikalne rehabilitacije i smještaja kroničnih bolesnika zasad su tek u planovima jer bolnica za njih nema tehničkih uvjeta.-------sta onda nudite uopce.takav pregled mogu obaviti u svakom selu,a vi pojedincima samo potvrdjujete nepostojece dijagnoze.koliko ste vozackih oduzeli od pacijenata koji su mirovinu dobili zato sto imaju"izvjesnih"problema!

Avatar Vrijeme
Vrijeme
01:11 03.02.2015.

Nije u redu da oni imaju svoju posebnu veterinarsku kliniku. Nije to u redu,....niti je demokratski. Nije u redu ni da su ih zdrave uhljebili.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije