Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
e-Pantovčak

Predsjednikovo računalo marke Končar, a cijeli ured na Blackberryju

josipovic
Marko Lukunić/Pixsell
16.02.2010.
u 18:51

– Naručeno je Končarovo računalo d19 s dva zaslona i ono bi ga trebalo dočekati u uredu – doznali smo od izvora bliskog Josipovićevu uredu. Iako je Končarova računala dugo bio glas da su preskupa pa su ih i kupci često zaobilazili, PC One stoji oko 4,5 tisuća kuna.

Iako će tek u četvrtak prisegnuti i postati novi predsjednik Republike, na Pantovčaku se već uvelike spremaju za dolazak Ive Josipovića. S novim predsjednikom dolaze i nove navike, a jedna je od važnijih i prava gomila nove tehnologije na Pantovčaku. Josipovića se i kao zastupnika u Saboru i zagrebačkoj Skupštini, baš kao i za kampanje, često moglo vidjeti za računalom, a s tom navikom namjerava nastaviti i na Pantovčaku. Za predsjednika je već naručeno i novo računalo, a povjerenje je dao hrvatskom proizvodu.

Pristupačna cijena

– Naručeno je Končarovo računalo d19 s dva zaslona i ono bi ga trebalo dočekati u uredu – doznali smo od izvora bliskog Josipovićevu uredu. Iako je Končarova računala dugo bio glas da su preskupa pa su ih i kupci često zaobilazili, PC One stoji oko 4,5 tisuća kuna, što i nije neka pretjerana cijena. Nemalu uzbunu izazvala je Josipovićeva želja da računalo ima dva zaslona, a navodno je bilo problema da se informatičarima na Pantovčaku objasni što će mu takvo što. Za kampanje sva računala u Josipovićevu stožeru bila su pogonjena otvorenim operativnim sustavom Linux, ali u Uredu predsjednika će, baš kao i cijeloj državnoj upravi, morati rabiti Windowsov operativni sustav.



– Windowsi su dobri i zbog određenih sigurnosnih standarda koji se moraju čuvati i tu nema milosti ni za koga pa ni za predsjednika – kaže naš izvor.

Josipović će se na Pantovčaku odreći Nokijina mobilnog telefona i početi se koristiti Blackberryjem, a njime će se služiti i većina zaposlenika Ureda. Predsjedniku je namijenjen model 9700, stoji oko 3000 kuna, a omogućit će mu da u svakom trenutku prima i šalje elektroničku poštu, a pomoću njega će moći, bude li želio, i dalje komunicirati sa svojim prijateljima na Facebooku. Za razliku od američkog predsjednika Baracka Obame, koji se zbog sigurnosnih razloga morao odreći Blackberryja i početi upotrebljavati poseban, samo za njega izrađen uređaj, u Josipovićevu su uredu zadovoljni enkripcijom koju Blackberry pruža.

– Izgubi li netko iz ureda Blackberry, moći ćemo ga “ubiti” na daljinu– izbrisati s njega sve podatke da ih nitko ne može zloupotrijebiti – rekao je naš sugovornik.

Javni troškovi

Na Pantovčaku će se internetom koristiti i da bi postavili posve nove standarde u transparentnosti rada državne uprave. Namjeravaju objavljivati sve transakcije po službenim kreditnim karticama, baš kao i sve obračune putnih naloga, sve podatke o javnoj nabavi... Josipovićevi ljudi pripremaju još neka iznenađenja na tom području, ali ih još drže u tajnosti zbog mogućih otpora.

Komentara 83

DR
drznedaj
20:37 16.02.2010.

@BenoitPot Moguce je i na drugu stranu. Znaci ako telefon ne primi naredbu zakljucava se i \"kao\" sve se brise.

DU
Deleted user
22:22 16.02.2010.

vidjet ćemo što će taj kuhati, da li će biti obična fuksija, čičak, fikus ili čak i kaktus... Inaće ga simpatiziram i glasao sam za njega u drugom krugu!

BO
bomba
08:34 17.02.2010.

Končarovo računalo skuple!? I Mercedes je skuplji od golfa, pa se nitko ne buni.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije