Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
potvrda ministarstva

Predmet Sanader stigao u Beč, datum i vrijeme izručenja tajna

\'03.10.2010.,Zagreb - Bivsi premijer Ivo Sanader vratio se sa suprugom Mirjanom kuci nakon puta po Americi. Photo: Jurica Galoic/PIXSELL\'
Jurica Galoić/PIXSELL
29.06.2011.
u 14:38

Unatoč tome što je Ivo Sanader potvrdio da se slaže s pojednostavljenim postupkom izručenja, potrebno je nekoliko dana da se provjeri je li mu sud u Salzburgu skrenuo pozornost na mogućnosti pravne zaštite.

BEČ – „Ministarstvo pravosuđa danas prijepodne zaprimilo je predmet dr. Sanader, koji mu je uputio sud u Salzburgu“, potvrdila je Večernjem listu glasnogovornica austrijskog Ministarstva pravosuđa Dagmar Albegger.

Rekla je da ministarstvo, unatoč tome što je Ivo Sanader i osobno potvrdio sutkinji u Salzburgu da se slaže s pojednostavljenim postupkom izručenja, treba nekoliko dana da provjeri je li sud u Salzburgu bivšem hrvatskom premijeru skrenuo pozornost na mogućnosti pravne zaštite koje mu stoje na raspolaganju te da ustanovi jesu li se stekli uvjeti za izručenje Hrvatskoj.

– Ako su pretpostavke za izručenje ispunjene, ministarstvo izdaje rješenje da su se stekli uvjeti za izručenje dr. Sanadera i nalaže Zemaljskom sudu u Salzburgu da tu odluku provede – istaknula je Albegger.

Na upit imaju li Sanader i njegovi odvjetnici pravo uložiti žalbu na tu odluku, Albegger je odgovorila da nemaju jer se bivši hrvatski premijer složio s pojednostavljenim postupkom izručenja te tu suglasnost više ne može mijenjati ni povući.

Prema informacijama iz austrijskog Ministarstva unutarnjih poslova Sanader će ostati u ekstradicijskom pritvoru salzburškog suda sve dok se ne obave i posljednje pripreme za njegovo izručenje Hrvatskoj. Međutim, vrijeme i datum Sanaderova izručenja neće biti objavljeno u javnosti zbog sigurnosnih razloga.

– Tehničku pripremu i organizaciju izručenja koordiniramo sa Zemaljskim sudom u Salzburgu i hrvatskim vlastima kako bi se se objasnilo pitanje kada i gdje treba doći do izručenja – rekao nam je glasnogovornik austrijskog MUP-a Rudolf Gollia.

Zemaljski sud u Salzburgu 9. svibnja donio je odluku o izručenju Ive Sanadera Hrvatskoj. Na tu odluku bivši hrvatski premijer prvotno je uložio žalbu Višem Zemaljskom sudu u Linzu, a potom ju je povukao, složivši se istodobno s pojednostavljenim postupkom izručenja. Time je odluka salzburškog suda postala pravomoćna.

Sanader, koji je u ekstradicijskom pritvoru Zemaljskog suda u Salzburgu od 10. prosinca prošle godine, pristankom na pojednostavljeno izručenje izgubio je određenu pravnu zaštitu. To znači da u Hrvatskoj može biti podvrgnut kaznenom progonu i zbog djela koja nisu navedena u postupku izručenja. Na to mu je skrenula pozornost i sutkinja Zemaljskog suda u Salzburgu.

Ključne riječi

Komentara 12

OB
-obrisani-
15:36 29.06.2011.

Dobro nam došel ,naš premijeru. Za tebe sam glasal ,a ti si nam postavil svoju novinarku da nam vodi državu. Ak si i ukral nekoliko stotina milionćeka,eurića sve ti bumo oprostili,samo se vrni,, ima ovde još za zdipiti

NE
neutrino
15:39 29.06.2011.

evo malo o pravosudju! Karamarko prijavljen zbog organiziranog kriminala! \'Predmet: Tomislav Karamarko, sumnje u više kaznenih djela i udruživanje u svrhu počinjenja kaznenih djela\', stoji u jednoj od najnovijih kaznenih prijava koje su stigle na stol Dinku Cvitanu, ravnatelju USKOK-a.a. ...zanimljivo je da \"vecernji list\" o tome ne pise ni slova, a informaciju su vec prenijeli neki........ Dugorocno - gubite citatelje zbog ovakvih cenzura, novinari, pobunite se protiv cenzure!

DU
Deleted user
15:15 29.06.2011.

Dobro nam dosel prijatelj!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije