Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 178
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
koordinacija medija

Predloženi Zakon o HRT-u dodatno će produbiti krizu u medijima

hrt (1)
Patrik Macek/Pixsell
08.07.2010.
u 16:34

Stav je to Koordinacije komercijalnih medija koja se i okupila s ciljem da stane "na kraj" financiranju HRT-a i pristojbama i komercijalnim aktivnostima.

Svi su mediji žrtve nekontroliranih komercijalnih aktivnosti javne televizije što je dovelo do razaranja medijskog tržišta, a predloženi Zakon o HRT-u dodatno će produbiti krizu u medijima i ozbiljno ugroziti pluralizam medija u Hrvatskoj. Stav je to Koordinacije komercijalnih medija koja se i okupila s ciljem da stane "na kraj" financiranju HRT-a i pristojbama i komercijalnim aktivnostima.

- Javnim nakladnicima novim Zakonom o HRT-u daje se još više prihoda od komercijalnih aktivnosti. Osim na dva postojeća kanala moći će se emitirati i na još dva specijalizirana digitalna kanala što je neprihvatljivo. Koordinacija zbog toga zahtijeva da se javnim nakladnicima trenutačno ukine svaka komercijalna aktivnost - objašnjava Marijan Jurleka, koordinator komercijalnih nakladnika. No svjestan je da se takve promjene ne mogu dogoditi preko noći. Upravo iz toga razloga koordinacija je predlagala, kaže, zakonodavcu da se kroz tri godine smanjuje komercijalno vrijeme javnoj televiziji, a da se novac zarađen tim komercijalnim aktivnostima uloži u restrukturiranje HRT-a.

- Dvojno financiranje neodrživo je za tržište Hrvatske. Javni nakladnik treba postati istinski javni servis i osloboditi se tereta komercijalnog natjecanja. To je i trend u Europi. Španjolska i Francuska nedavno su ukinule dvojno financiranje, a Češka i Slovačka to su učinile davno prije - zaključuje Jurleka.

Komentara 3

OB
-obrisani-
18:11 08.07.2010.

treba ukinuti harać! ;-) šta će nama, bre, harać?! eto vama hrt pa se s njime takmičite na pijaci, a nas poštene hrvate poštedite, bre, haraća. treba da raspišemo referendum o toj hebenoj pretplati.

TI
Tisikomunjara
19:30 08.07.2010.

daj zatvorite taj parasit več jednom i proidajte ga bilo kome

Avatar Jorge
Jorge
20:23 08.07.2010.

Ako plaćamo pretplatu red je da ne gledamo reklame ili barem da ih smanje na dvije minute po satu. Mislim da bi na uštrb broja reklama mogli prodavati skuplje kraće vrijeme reklamiranja. Svakako bi trebala imati više priloga iz regijaa i to bi trebalo staviti u zakon.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije