Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SAD

Predizbori navješćuju okršaj crnih kandidata: Herminator vs. Obama

Cain (1)
Foto: AFP/Pixsell
1/4
13.10.2011.
u 13:30

Herman Cain pojavio se niotkuda, a sada je uz Romneya najozbiljniji republikanski kandidat za predsjednika.

Kad je predsjednički kandidat Republikanske stranke Afroamerikanac Herman Cain prije mjesec dana na neslužbenim stranačkim izborima na Floridi dobio 37 posto glasova i pobijedio ozbiljne protivnike poput bivšeg guvernera Mitta Romneya i teksaškog guvernera Ricka Perryja, svi su mediji pisali o “iznenađenju u konzervativnim redovima”. Cain je potom nastavio agresivnu kampanju i privukao još jednom pažnju američke ali i svjetske javnosti poručivši prosvjednicima na Wall Streetu da su “nezaposleni sami krivi zbog stanja u kojem se nalaze”. Svi su mediji prenijeli njegovu izjavu da “prosvjedi pomažu Obami”.

– Nemate li posao i niste li bogati – krivite sebe! Nije netko kriv zato što je uspio, kriv je onaj tko je propao – zaključio je 65-godišnji Cain, podrijetlom iz Atlante.

Učitelj govorništva

Postao je preko noći zvijezda pokreta Tea Party i uzdrmao Republikansku stranku jasno govoreći da želi biti predsjednik, a birače je osvojio planom porezne reforme 9-9-9, jer predlaže jedinstvenu poreznu stopu u tri slučaja - porez na dohodak, na dobit, te nacionalni porez na promet.

Brojni politički komentatori naglašavaju da bi za predizbornu kampanju bila idealna vijest kako će se na izborima za Bijelu kuću sučeliti dva tamnoputa kandidata, Obama i Cain.

Prije nekoliko godina bilo je nezamislivo i pomisliti da bi republikanci nominirali za predsjedničkog kandidata crnca, ali nakon izbora Baracka Obame te su konzervativne kočnice popustile. Stručnjaci za kampanje tvrde da Herman Cain ima idealne karakteristike za desničarske, konzervativne birače, ali nije prihvatljiv širim masama, za razliku od Obame. U prilog mu ide i to što je cijeli život radio u gospodarstvu, što poznaje radne navike običnih Amerikanaca i zakone tržišta.

– Ja sam jednostavno svoj, svašta sam radio u životu, bio sam predsjednik podružnice Središnje banke SAD-a u Kansas Cityju i vlasnik lanca pizzerija. Političko iskustvo skupljao sam kao radijski voditelj, bio sam često gost televizije FOX i učitelj govorničkih vještina. Ja sam Herminator – predstavio se Cain biračima, od kojih većina ipak smatra da je prerano prihvatiti ga kao ozbiljnog kandidata.

S time se ne slaže Mark Mecler, nacionalni koordinator Tea Partyja koji tvrdi da Herman Cain “izaziva nevjerojatno uzbuđenje jer je drugačiji od svih kandidata koje je podržao taj konzervativni pokret. Cain naglašava da je svjestan kako je njegova pripadnost pokretu Tea Party šokirala mnoge crnce koji nisu radikalno desno orijentirani.

– Rekao sam svojoj crnoj braći da ću više učiniti u Bijeloj kući za njih od Obame jer sam uporan i izdržljiv kad želim postići cilj, pa sam stoga sebe prozvao “tamnim konjem stranke” – izjavio je Cain pokušavajući umiriti birače iz afroameričke populacije.

Bogataš iz predgrađa

Herman Cain prvi se put susreo s politikom početkom devedesetih godina kad je predvodio Nacionalnu udrugu restorana, a tada je bio vlasnik lanca Godfathers Pizza i u to doba suprotstavio se zdravstvenoj reformi Billa Clintona otvoreno ga u emisiji upitavši što će reći onim ljudima koje će morati otpustiti zbog svojih novih zakona.

– Moj je otac bio vozač predsjednika Coca-Cole u Atlanti zahvaljujući kojem sam završio fakultet jer je svog vjernog djelatnika nagrađivao dionicama koje smo unovčili za školovanje brata i mene. Razumijem teške živote američkih radnika za bolju budućnost njihove djece i ove zemlje, pa ću biti predsjednik da bih vratio blagostanje u Ameriku – poručio je Cain, kandidat koji garantira da kampanja neće biti dosadna.

Herman Cain, unatoč visokim iznosima koje ima na bankovnom računu, i dalje živi u predgrađu Atlante, a kad ne putuje u slobodno vrijeme propovijeda u baptističkoj crkvi. Od 1968. oženjen je s Glorijom, imaju kćer i sina.

– Kad sam dobio unučad rekao sam djeci da ću se sada posvetiti politici kako bi moji potomci živjeli u zemlji koja svojim građanima nudi “američki san”, rekao je Cain svojoj obitelji s kojom se okuplja svake nedjelje nakon povratka iz crkve.

Komentara 9

OB
-obrisani-
14:02 13.10.2011.

zašto ne... pa Obama se pokazao kao pun pogodak... upregni crnju... neka on bude kriv...

OB
-obrisani-
14:55 13.10.2011.

Piše: Jadranka Jureško Kero ~ Predizbori navješćuju okršaj crnih kandidata: Herminator vs. Obama ~~~~~~~~~~~~ Daj, Jadranka... digni nobu z gasa malo... A kao drugo, Herman Cain nije Afroamerikanac ... On je ~ Crnac. Obama je Afroamerikanac, ako se ide poo mjestu rodjenja.... No taj termin se danas vise ne upotrebljava bas cesto.... *Afroamerikanac*

CH
chainsaw.
14:01 13.10.2011.

“nezaposleni sami krivi zbog stanja u kojem se nalaze. Nemate li posao i niste li bogati – krivite sebe!” ---------------------------------------------------------------------------- e, ajde ti sad ovo komentiraj.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije