Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pravobraniteljica:

Pravobraniteljica: U Švedskoj je zbog prostitucije klijent obilježen!

'27.12.2011., Split - Visnja Ljubicic, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova u drustvu Jadranke Polovic i Ivanke Luetic odrzala konferenciju za medije u zgradi Splitsko-dalmatniskle zupanije. Pho
Ivo Čagalj/PIXSELL
24.10.2012.
u 08:38

Rada Borić iz Centra za ženske studije kaže da ih začuđuje što je prijedlog za legalizaciju prostitucije došao iz HNS-a

Kad se pod izlikom navodnog liberalizma zagovara legalizacija prostitucije, “potežu” se argumenti da će žene koje prodaju svoje tijelo biti socijalno i zdravstveno zaštićene, da su prostituciju legalizirale i mnoge napredne zemlje, a prešućuje se da su prostitutke u tim zemljama u golemoj većini žene ucijenjene siromaštvom, koje dolaze iz Južne Amerike i istočne Europe.

Feministice Pusić i Zlatar

Zbog legalizacije prostitucije nisu ravnopravne muškarcima, dok su vlasnici bordela postali ugledni građani društva. Iako je argument za legalizaciju prostitucije u Nizozemskoj bio da će okončati dječju prostituciju, ona je porasla pa je Organizacija za dječja prava u Amsterdamu procijenila je da je broj od 4000 prostituirane djece iz 1996. u 2001. skočio na 15.000. Većina djece dolazila je iz drugih zemlja, a puno je djevojčica bilo iz Nigerije. Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić te Rada Borić iz Centra za ženske studije, nezadovoljne prijedlogom zakona po kojem bi se prekršajno kažnjavali i muškarci klijenti i žene prostitutke, zagovaraju, po uzoru na Švedsku, kazneno kažnjavanje klijenata, a nikako žena koje se odaju prostituciji. I protive se legalizacije prostitucije, kazale su jučer u Centru za ženske studije.

– Začuđuje da je iz HNS-a, stranke u kojoj su feministice Vesna Pusić i Andrea Zlatar, došao prijedlog mladih za legalizaciju prostitucije. U Kanadi je prostitucija legalizirana, no javio se jak abolicionistički pokret koji zagovara zabranu prostitucije jer se njome ne podržava emancipacija žena i muškaraca – napomenula je Rada Borić.

– U Švedskoj klijenti prostitutki odgovaraju kazneno, a ne prekršajno, pa se tamo taj “časni” poslovni čovjek ili političar stigmatizira, postaje obilježen. Taj je model u Švedskoj doveo do stagnacije prostitucije.

Nisu zaštićene

No, u zemljama u okruženju kao što su Danska, Nizozemska, razvijen je seks-turizam, a legalizacija prostitucije samo povećava prihod vlasnika seks-industrije, koji postaju ugledni građani društva na štetu žena iz bivših socijalističkih i komunističkih zemalja koje se odaju prostituciji da bi prehranile sebe i obitelj. Razgovori s njima pokazuju da se nitko ne brine za njihovo zdravlje kad se trebaju liječiti na teret proračuna, tada ih se rješavaju na drastičan način – kazala je Višnja Lubičić.

Komentara 14

AA
aabbcc
08:49 24.10.2012.

. ...što je prijedlog za legalizaciju prostitucije .. ___________ AL prijedlog je samo za hrvatice i to ne vazi za svedjanke , jer nemaju potrebe da se bave tim poslom i zabranjeno.

SQ
squalus
08:51 24.10.2012.

Ove raznorazne pravorbraniteljice su dojadile i Bogu i vragu. Postoji i muška prostitucija, pa je time emancipacija muškaraca i žena zadovoljena. Prostituciju nećeš nikako zabraniti ni iskorijeniti, pa je bolje to legalizirati, imati kontrolu...a na kraju krajeva i ogromnu financijskuku korist. Legalizacija prostitucije bi poboljšala prava prostituki, o zdravlju da i ne govorim..

DU
Deleted user
08:48 24.10.2012.

Ova vlast najviše snatri o tome da klijentu zviz PDV 25 % na uslugu koju dobio, a prostitutki uruči set uplatnica (mirovinsko, zdravstveno, porez itd.) za tekući mjesec. Tu negdje prestaje briga vlasti i za njih i za njihove klijente... Štibra! To im je jedino na pameti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije