Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dvostruko ubojstvo

Starica koja je sjekirom ubila dvije štićenice ostaje u pritvoru 48 sati

baba, ubojstvo (1)
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
1/10
20.06.2010.
u 08:48

Alojzija P. (86) požalila se da joj je loše pa su je odveli psihijatru. U međuvremenu se saznalo da je tijekom noći ubila M. H.(81) i M. Ž. (88) .

Dvije štićenice udomiteljske obitelji za stare i nemoćne M.H. (81) iz Gornje Dubrave i M.Ž. (88) iz Svetog Urbana ubijene su u noći na nedjelju u Praporčanu, Zrinskih 55, u međimurskoj općini Selnica.

Starije žene na spavanju sjekirom je ubila Alojzija P. (86) iz Tupkovca, također štićenica udomiteljske obitelji. Ona je danas dovedena na saslušanje na Županijski sud u Varaždinu.

- Gospođa je dovedena u 14 sati i ispitana je. Određeno je njeno zadržavanje zbog osnovane sumnje da je počinila dva teška ubojstva - potvrdili su nam na sudu.

Današnja obdukcija u čakovečkoj bolnici potvrdila je da su dvije nesretne starice ubijene s više udaraca sjekirom u glavu.

- Ubojstvo se dogodilo oko dva sata u noći u udomiteljskoj obitelji Denisa Zamude (27) - kazao je jučer kod mjesta zločina glasnogovornik PU međimurske Krunoslav Gosarić.

Psihička rastrojenost

- Motiv je, prema sadašnjim saznanjima, psihička rastrojenost počiniteljice. Ubojstvo je izvršeno s više udaraca sjekirom. Počiniteljica je napustila svoju sobu, koju dijeli s dvjema štićenicama, ušla u sobu žrtava i na spavanju ih usmrtila - kazao je Gosarić.

Oko sat vremena kasnije, u tri ujutro, počiniteljica zločina došla je u sobu 45-godišnje Irene Zamude, koja također udomljava štićenice, ali u susjednom objektu, i požalila se na zdravstvene tegobe. Kazala je da ima rak i da joj srce snažno lupa i zatražila da ju odvede u čakovečku bolnicu.

Oko 4 sata, dakle dva sata nakon ubojstava, Alojziju P. pregledao je dežurni liječnik na Odjelu psihijatrije Županijske bolnice u Čakovcu dr. Živko Mišević.

- Povraćala je i stenjala. Nije ništa govorila. Gospođa koja ju je dovezla rekla je da su staricu pronašli kako luta. I prije je već imala smetnje s probavom pa sam je poslao na odjel interne jer sam stekao dojam da bi je trebao pregledati internist. Ništa nije upućivalo na to da je počinila takav zločin – kaže dr. Mišević, koji je za dvostruko ubojstvo doznao od Večernjakova novinara.

Strašno ubojstvo otkrila snaha

Alojzija P. već je evidentirana na psihijatriji zbog manjih smetnji koje se, kaže, često javljaju u starijoj životnoj dobi. Je li povraćanje bilo posljedica zločina koji je počinila, može se samo pretpostavljati.

S psihijatrije starica je prebačena na odjel hitne medicinske pomoći, na kojem ju je, kaže dežurna liječnica, pokupila policija jer se u međuvremenu doznalo za stravičan zločin.

Strašno ubojstvo otkrila je snaha koju je vlasnica udomiteljske obitelji po povratku u Praporčan nazvala i zamolila neka pripremi doručak za desetak štićenica o kojima dvije obitelji brinu u lijepo uređenoj i urednoj kući u gornjem Međimurju.

Udomiteljska obitelji Zamuda, majka i sin, ovim se poslom bavi od 2001. godine i dosad nisu imali problema sa štićenicama iako je nekoliko njih imalo psihičkih problema. Kažu da to nije neobično pa su štićenice ponekad i pokazivale nasilno ponašanje. Vlasnica je, kaže, primijetila da se Alojzija P. ponekad nasilno ponaša i više puta vodila ju je psihijatrima u Čakovec.

Počiniteljica je odvedena na kriminalističku  obradu u PU međimursku, a na teren su izašli istaži sudac i županijski državni odvjetnik. Slijedi i obdukcija tijela. Na terenu su bili i djelatnici Centra za socijalnu skrb pod čijim pokroviteljstvom radi udomiteljska obitelj. Ravnateljica Centra za socijalnu skrb u Čakovcu Suzana Belović kaže da ne može vjerovati da je Alojzija P., koja ima jedva 40 kilograma, počinila takav zločin. Tijekom istrage, kako doznajemo, starica je malo govorila. Malo se toga sjeća. Pod skrbi Centra je 12 godina i dosad je promijenila nekoliko domova. Bila je, dodaje, svadljiva i često se ponašala poput "djeteta u vrtiću".

Prvi susjedi: Nikoga nije trpjela

Znala je reći da će ubiti onoga tko joj se zamjeri. Ni jednog susjeda nije trpjela. Ali nije bila psihički bolesna. Nije bilo gore babe od nje, a bili smo s njom fini, samo da ne napravi nešto – ispričali su nam Stjepan i Rozalija Košak, susjedi u Tupkovcu, gdje je Alojzija P. živjela prije udomljenja.

Suprug Ivan, kopač bunara, umro je, a djece nisu imali. Alojzija je bila zemljoradnica. Košakovi su od nje otkupili zemljište kad se prije nekoliko godina srušila njezina stara kuća.

– Zapravo je to zemljište prije mnogo godina kupila njezina sestra. Došli su iz Martinuševca. Ali nekako su je otjerali i ona se ubila – pričaju Košaki. Njihove riječi potvrđuje još jedna starica, susjeda Marija Novak.

– Bila je zločesta, izmišljala je i nikoga nije trpjela. Njoj se zmotalo. A sestra joj se davno bacila pod vlak – kaže Marija Novak, a slaže se i još jedna udomiteljica. Nije htjela da je imenujemo. Alojzija je, kaže, prvo htjela k njoj u udomiteljstvo.

– Čula sam da je zločesta – kaže. Svi koje smo pitali potvrdili su nam i da je Alojzija P. prije nekoliko godina prijavila silovanje.

A čovjek kojega je prijavila, pod nadimkom Buco, ima 40-ak godina i, kažu svi, nevin je. Prijavu za silovanje potvrdila nam je i policija. Inače, i ubijene i ubojica iz obližnjih su naselja na gornjomeđimurskim bregima (Martinuševec – Sv. Urban – G. Dubrava) te postoji mogućnost da se poznaju još od mladosti.

Komentara 26

NA
nadaparabola
11:26 20.06.2010.

sigurno je bolovala od ptsp

NA
nadaparabola
11:30 20.06.2010.

ali mi nije jasno sta rade ova dva policajca.po njihovim facama izgleda kao da su se malo prije probudili iz zimskog sna.

BA
baš
09:04 20.06.2010.

što ovdje komentirati? makar da znam gdje je taj praporčan ili već što?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije