Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 163
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Devastacije i u Parku prirod

PP Velebit prijavio niz slučajeva bespravne gradnje, odlaganja otpada, pa čak i onečišćenja jezera i potoka

Premužićeva staza na Velebitu
Foto: Bruno Fantulin/PIXSELL
1/2
11.10.2022.
u 13:36

U utorak smo i iz Parka prirode Velebit dobili odgovore o devastacijama na Velebitu i pod njihovom ingerencijom u prošloj i prvih deset mjeseci ove godine.

Slučaj pokušaja da se aktivira davno ugasli kamenolom na području Velebita koji bi ugrozio i svjetski poznate Tulove Grede otvorio je potom pitanja i drugih devastacija na Velebitu. Nakon Faktografove priče o kamenolomu i suprostavljanja općine Jasenice, a kojom upravalja nezavisna lista, Večernji list je objavio probleme s kojima se susreću u Nacionalnom parku Paklenica. Tamo u blizini područja gdje se iz utrobe Velebita pokušalo legalizirati vađenje kamena, se odvijaju sulude vožnje motociklista preko planinarskih staza, a bilo je i krivolova i drugih postupaka protiv zaštite prirode…

U utorak smo i iz Parka prirode Velebit dobili odgovore o devastacijama na Velebitu u granicama Parka u prošloj i prvih deset mjeseci ove godine, a koje su iz Parka prijavili nadležnim institucijama.

- Prema Vašem upitu vezano za devastacije i postupanja na području Parka prirode Velebit evidentirali smo u tom razdoblju 12 Ilegalnih odlaganja otpada i to se odnosi na Baške Oštarije, Ličko Cerje, Prevjes, Kudin Most-Golubić, Nekići-Sv.Juraj, Štirovača, Kravlja Draga, Krupa.

  • Bespravna gradnja je bila u 9 postupanja i to Ervenik, Muškovci, Duboki Dol, Veliko Rujno, Dokoze-Paklenica. Opožarene površine su bile u Srednjem i Južnom Velebitu, a jedno Nedozvoljeno kampiranje kod Baških Oštarija. Imali smo i dva postupanja zbog motociklista kod Majstorske ceste i Baških Oštarija, te
  • Onečišćenje jezera, potoka i to postupanja (jezero Štikada, potok Ljubica-Baške Oštarije. Tu su i   Bespravni zemljani radovi u dva postupanja Starigrad, Muškovci-Zrmanja, potom i bespravno
  • izgrađene ceste (Zavratnica, Dokoze-Starigrad). Ilegalni ribolov(Janković Buk-Zrmanja). Ilegalno izvođenje zahvata na potoku- 1 postupanje (Ljubica-Baške Oštarije)
  • Otuđenje edukativnih tabli- 1 postupanje (Baške Oštarije)
  • Prijava za postupak gnojenja oranice- 1 postupanje (Baške Oštarije) - evidencija je i devastacijama i protuzakonitom postupanju u Parku prirode Velebit.

VIDEO: Glavni britanski obavještajac: Rusi su iscrpljeni, nedostaje im oružja za rat, građani su počeli shvaćati što se događa!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije