Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vlaho Orepić:

'Pozvao sam narod da kazni HDZ na izborima'

Vlaho Orepić
Foto: Robert Anić/PIXSELL
1/10
29.04.2017.
u 10:10

Smijenjeni ministar unutarnjih poslova Orepić pozvao je narod da reagira na Plenkovićevu “uzurpaciju vlasti”, no izjavu je korigirao

Nalazimo se u ozbiljnoj političkoj krizi i narod više nego ikada mora reagirati promptno jer se radi o svojevrsnoj uzurpaciji vlasti. Rekao je to dojučerašnji ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić novinarima u MUP-u, u koji je jučer ujutro došao na posao iako ga je premijer Plenković dan prije razriješio ministarske dužnosti. Njegova je izjava izazvala brojne negativne reakcije, prije svega iz HDZ-a, čiji je predsjednik Kluba zastupnika Branko Bačić ocijenio kako bi se Orepićevim izjavama trebale pozabaviti institucije.

– To je udar na ustavni poredak Republike Hrvatske, pozivati narod na ulicu. Zato u Hrvatskoj postoje institucije, Hrvatska je demokratska država. Zazivamo događaje u Makedoniji zbog jednog ministra koji je izgubio povjerenje svog premijera – rekao je Bačić u Saboru.

U Orepićevu zaštitu odmah je ustao njegov kolega, dojučerašnji ministar pravosuđa Ante Šprlje, koji je protumačio da Orepić nije pozvao narod na ulice.

– No, blisko mi je stajalište. Jasno je da se dirnulo u osinje gnijezdo i da nitko ne smije imati mišljenje. Ukinimo onda glasovanje u Vladi općenito – rekao je Šprlje. Dodao je i kako je ponosan što je u Vladi glasovao protiv ministra financija Zdravka Marića te kako je odluku donio samostalno, bez ičijeg sufliranja.

Uskoro je i sam Orepić obrazložio kako nije pozivao narod na ulicu, nego da “jasno kaže svoje o premijerovu štićenju upletenih u aferu Agrokor”.

- Nadam se da će narod to, kada dođe vrijeme prepoznati. Narod mora imati priliku! Država u svom djelovanju mora biti jednaka prema svima, a to u ovom trenutku nije. To je manje više svima jasno osim političkoj "eliti". – rekao nam je Vlaho Orepić, sada već bivši ministar unutarnjih poslova, nakon što je njegova jučerašnja izjava ispred Ministarstva unutarnjih poslova da "narod mora reagirati jer je riječ o uzurpaciji vlasti" podigla popriličnu buru.

Most ne želi da zbog nas bude ustavna kriza i zato smo dali ostavke. Vidjet ćemo što će dalje biti – kaže Orepić.

Na pitanje je li zažalio što je jučer podigao ruku za nepovjerenje ministru Zdravku Mariću odgovara: "Bože sačuvaj. To je odluka koje je bila neizbježna". Za odluku premijera Andreja Plenkovića da razriješi Mostove ministre Orepić kaže da ta njegova reakcija nema veze sa zaštitom ministra Marića već da se tu radi o zaštiti drugih političkih faktora.

Razumijem nervozu Martine Dalić. Zna se tko su bili ministri financija kad je Agrokor rastao. Mislim da je ona dosta upućena u odnos države i Agrokora u tom periodu i mislim da je Plenkovićev politički manevar zaštita nje i njenih mentora koji su očito i njegovi mentora – kaže bivši ministar, poručivši još i kako je u interesu Hrvatske da se afera oko Agrokora razriješi, a ne sakrije pod tepih Banskih dvora.

Orepić traži da se utvrde sve činjenice u aferi Agrokor i da se Zdravka Marića smijeni.

- Završio bih s jednim pitanjem koje, kad je riječ o Agrokoru, nitko ne postavlja.

Gospodo gdje su pare? - rekao je Vlaho Orepić.

Foto: Robert Anić/PIXSELL

Grbin: Riječ je o krajnje neprimjerenoj izjavi s obzirom na Orepićevu funkciju

Da se iz Orepićeva istupa ne može iščitati poziv na rušenje ustavnog poretka, ocijenio je i Peđa Grbin (SDP). Napominje, međutim, da je riječ o krajnje neprimjerenoj izjavi s obzirom na Orepićevu funkciju.

Slično misli i profesorica ustavnog prava Sanja Barić, koja prepucavanje između HDZ-a i Mosta smatra “eskalacijom nepotrebnih sukoba i podgrijavanjem vatrice pred izbore”.

– Pritom bi morali voditi računa da ne prelaze granicu jer tako državi rade najgore moguće – upozorava Barić. Smatra kako je dovoljno to što se Orepić ogradio od izjave te kako nema nikakve osnove za postupanje bilo kojeg represivnog tijela. Podsjeća kako Orepiću ovo nije prva izjava te vrste.

– Orepić je poznat po takvim izjavama. Sjetimo se da je nedavno prijetio Ustavnom sudu, a ne sjećam se da je tada itko govorio o rušenju ustavnog poretka niti zazivao postupanje tijela. Riječ je o političkom bontonu – kaže Barić.

Komentara 21

JA
jadrmatic
10:32 29.04.2017.

Orepic je ujutro pozvao narod na hitnu reakciju u obrani svoje fotelje. Do popodne mu se nije odazvao nitko. Onda je skuzio da bi mogao zavrsiti u zatvoru zbog krsenja ustavnopravnog poretka. Napunile su mu se gace. Krasan kadar.

LJ
ljutko
10:26 29.04.2017.

Most treba kazniti ako budu novi izbori,jer će svaku vladu rušiti ako nije po njihovom.

BE
BeroII
10:28 29.04.2017.

Ti bi da narod nekoga kažnjava ? ? ? I to jedinoga koji radi nešto pozitivno za ovu državu. A nikako one koji samo gledaju kako se dočepati vlasti ? ? ? A jedino onaj tko radi i može griješiti,i, ti to svakako ne možeš. A pogledaj i međunarodno priznate uspjehe ove vlade. I to u pravilu HDZ-ovih ministara. Mostovi su se u pravilu provlačili uz njih. I onda bi borac za vlast nekoga kažnjavao ? ? ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije