Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Posao za policiju

Pozvao građane da na internet stave slike homoseksualaca

gay pride (1)
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
1/3
14.06.2011.
u 11:23

Stranicu je otvorila zasad nepoznata osoba koji ističe da mu je cilj "zaštititi građane Hrvatske s ukazivanjem na homoseksualni dio stanovništva".

Subotnja gay parada u Splitu izazvala je burne reakcije koje već danima ne jenjavaju. Nakon grupa na Facebooku koje su otvoreno pozivale na nasilje nad homoseksualcima, pa čak i ubojstva, na internetu je osvanula stranica putem koje nepoznati autor poziva građane da fotografiraju homoseksualce na subotnjem Prideu u Zagrebu i njihove fotografije, u što većoj rezoluciji, postave na internet.

"Želimo zaštititi građane od homoseksualaca"

Iako je u ovoj stranici teško neprepoznati indirektan poziv na linč (uzmemo li u obzir vrlo radikalan stav jednog dijela stanovništva prema ljudima homoseksualne orjentacije i poruke koje ispisuju na društvenim mrežama, ali i izgovaraju na gay paradama), autor stranice ističe da mu je cilj "zaštititi građane Hrvatske s ukazivanjem na homoseksualni dio stanovništva". Građane poziva da postave slike na bilo koji besplatni servis za fotografije te da mu linkove na njih pošalju na e-mail. Na koji način ovom stranicom građane misli zaštititi, autor nije precizirao.

Ističe se da su sve slike koje su postavljene ili će biti postavljene nastale na javnim skupovima te da samim tim ničija privatnost nije narušena. Na stranici se već nalazi stotinjak fotografija s proteklih gay parada u Zagrebu na kojima se vide lica njihovih sudionika. Među njima našle su se i Vesna Pusić, koja je uvijek podržavala takve skupove, ali i ortodoksna desničarka Ana Lučić, vjerojatno fotografirana kao prosvjednica protiv Pridea.

Borovec: Upoznati smo s tim, sadržaj je proslijeđen krim policiji

Ova web stranica može se shvatiti kao još jedan u nizu poziva na nasilje nad "drukčijima" kojime bi se trebala pozabaviti policija, a čini se da su neke radnje već poduzete:

- Upoznati smo s tim, proslijedili smo sadržaj tih stranica kriminalističkoj policiji da vidimo ima li na njima elemenata kaznenih djela. Oni će ih pregledati i po potrebi kontaktirati državno odvjetništvo, komentirao je glasnogovornik MUP-a Krunoslav Borovec. Dodao je da su fotografije proslijeđene i Agenciji za zaštitu podataka i da će sigurno proći neko vrijeme prije nego što se ustanovi ima li elemenata kaznenih djela.

Svi još pamte Ugandu

Podsjetimo i da je objava fotografija 100 homoseksualaca u zaostaloj afričkoj državi Ugandi dovela do ubojstva tamošnjeg gay aktivista Davida Katoa koje je osudio cijeli svijet. Fotografije je objavio tamošnji časopis Rolling Stone, a njegov urednik u tome nije vidio ništa sporno jer homoseksualci ionako "rade loše stvari".

Iako se kod nas fotografije ipak ne objavljuju u medijima, i ova stranica je dovoljna da bi se u svijetu povukla usporedba između Ugande i Hrvatske. Takav publicitet zaista nam nije potreban, pogotovo u vrijeme kada počinje turistička sezona i kada naš put u Europsku uniju privodimo kraju.

Ključne riječi

Komentara 265

AR
ana.rimbaud
13:40 14.06.2011.

@globalpress=SS Kad si bespomoćan u argumentaciji onda vrijeđaš? Jako zgodno. :)

OB
-obrisani-
13:40 14.06.2011.

pa parada...zar nisi ti rekao da se hebu na ulici....seljoberu jedan....znam da gledas pornice inace se ne bi toliko branio da nisi gay.

DU
Deleted user
12:07 14.06.2011.

Pa što ste ih sada cenzurirali a zašto ih odmah niste cenzurirali. Kasno marko stiže na Kosovo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije