Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 125
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Slovenski penjač T. Humar pronađen mrtav na padinama Himalaje

humar
Humar.com
VL
Autor
Hrvoje Dečak
14.11.2009.
u 09:26

Humar je namjeravao sam osvojiti vrh Langtang Lirung (7.227m.) , ali mu se na južnoj stijeni dogodila nesreća. U potragu i spašavanje bila je uključena i Nepalska vlada.

Poznatog slovenskog alpinista, jedno vrijeme i vodećeg u svijetu, 40-godišnjeg Tomaža Humara, švicarski spasioci su uz pomoć helikoptera pronašli jučer ujutro mrtvog na padinama Langtanga na Himalaji, na visini od 5600 metara. Teško ozlijeđen, vjerojatno je preminuo noću s ponedjeljka na utorak, procjenjuje Stipe Božić, Humarov veliki prijatelj i supenjač.

On je namjeravao sam osvojiti vrh Langtang Lirung (7227 m), ali mu se na južnoj stijeni dogodila nesreća, kad je na na visini od 6300 metara slomio nogu i nekoliko rebara. Nije mogao dalje, pa je pozvao pomoć putem satelitskog telefona. No, od ponedjeljka mu se gubio svaki trag. Bio je specijalist za solo uspone u Himalaji i drugim gorjima.

Opasan je svaki alpinistički uspon, a solo uspon koji put je i sigurniji od zajedničkog. Tomaž je pomicao granice mogućeg i zato zaslužuje divljenje – kaže Stipe Božić. S njim se slaže i Vinko Prizmić, pročelnik HGSS-a.

– Ljudi koje neki smatraju luđacima, često su motori, radost svijeta. Netko uvijek širi granice.

Prije četiri godine svijet je danima promatrao dramu kad je Humar sam zapeo u stijeni na 6000 metara visine, na Nanga Parbatu u Pakistanu. Tadašnji premijer Janša je kod predsjednika Musharaffa urgirao da ga se spasi i to je u zadnji tren uspjelo, u dotad jedinstvenoj akciji spašavanja helikopterom. 

Komentara 11

JA
jadroplov
13:33 14.11.2009.

Končno mu se ZGODILO, kaj smo vsi čakali!! A veš? Drugi slovenski heroj, akrobatski pilot; Peter Podlunšek, ne riskira!! Tudi skozi CHAIN BRIDGE v Budapest!! Letima gre RED BULL AIR RACE, in se nič ni zgodilo!! Lahko si to ogledate na mom INDEX BLOGU http://zpadjen.bloger.hr/

OB
-obrisani-
14:09 14.11.2009.

sa ovim komentarima ste dokazali da ste govno od govna najvece na svijetu sram vas bilo

MU
Mućanin
12:54 14.11.2009.

To su sigurno Nepalskoj Vladi zaprijetili s Arbitražom!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije