Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 110
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Čovječe, ne korupiraj se!

Požeška profesorica osmislila igru za učenike kako bi naučili izbjeći korupciju

Martina Budimir
Foto: Dušan Mirković /Pixsell
1/3
07.12.2013.
u 20:39

Cilj igre, objašnjava, nije pobijediti nego razmišljati i propitkivati se o svojim postupcima u pravim životnim okolnostima, ističe prof. Budimir.

Kuhar si u velikoj vojarni. Određuješ koje i koliko će se namirnica naručiti. Propisani standardi i više su nego dovoljni za zadovoljiti potrebe vojarne. Svaki tjedan ostane još hrpa nepotrošenih namirnica. Što ćeš učiniti? Višak ponijeti kući, ne znaš kako bi postupio ili ćeš nadređenima javiti da standard nije realan i da su stvarne potrebe za namirnicama puno manje. Ovo je samo jedno od 96 pitanja za koju su ponuđena tri moguća odgovora u novoj društveno edukativnoj igri „Čovječe, ne korumpiraj se!“. Igra koju je osmislila prof. Martina Budimir iz požeške Ekonomske škole namijenjena je prije svega za primjenu u nastavi Građanskog odgoja u srednjim školama koja se planira uvesti. Ovih su dana igru dobile sve srednje škole i ministar Jovanović. Ususret Međunarodnom danu borbe protiv korupcije koji se obilježava 9. prosinca i u svrhu podizanja svijesti o važnosti kvalitetnog uvođenja Građanskog odgoja i obrazovanja u hrvatski obrazovni sustav, Forum za slobodu odgoja će navedenu igru dostaviti svim zastupnicima u Hrvatskom saboru.  

-Bila sam na seminaru „Obrazovanje protiv korupcije“ koju je u Mariji Bistrici organizirao Forum za slobodu odgoja u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje te američkim Veleposlanstvom. Nakon toga seminara imali smo za obvezu napraviti nastavne pripreme i provesti ih u razredu. Došla sam na ideju kako bi se o korupciji moglo učiti kroz igru jer na taj način učenici budu motiviraniji za gradivo. Forum za slobodu odgoja smatrao je da je igra dobar primjer nastavnog materijala te ju je uz financijsku pomoć Veleposlanstva SAD-a odlučio izdati – objasnila je prof. Budimir koja u školi predaje njemački jezik, a inače je na seminar otišla slučajno jer kolegica koja se prijavila nije mogla otići.

Cilj igre, objašnjava, nije pobijediti nego razmišljati i propitkivati se o svojim postupcima u pravim životnim okolnostima koje od nas traže da odgovorimo na ispravan način, odnosno da izbjegnemo korupciju. Učenici će tako morati razmišljati o tome bi li dali mito liječniku da bi prije došli na red za operaciju koja im je od životne važnosti, bi li podmitili komisiju da bi dobili posao u struci, bi li bratu izdali lažnu potvrdu o nekažnjavanju kako bi dobio željeni posao u javnom poduzeću, bi li se u školi koristili šalabahterom kako bi dobili bolju ocjenu, bi li kao načelnik općine namjestili natječaj da bi kupili automobil koji im se najviše sviđa …

-Neke situacije koje se smatraju općeprihvaćenima kao davanje mita liječniku ili šaptanje na satu isto su vrsta korupcije. Međutim, učenici šaptanje ili prepisivanje uopće ne doživljavaju kao koruptivno ponašanje – objasnila je prof. Budimir dodajući da je naziv igre smislio gospodin Denis Čihor, direktor financija Foruma za slobodu odgoja.

Komentara 2

Avatar Ivkošić
Ivkošić
09:24 08.12.2013.

Šteta da naši političar to nisu imali kao mali.

RB
Ruđer Bošković Croata
13:33 08.12.2013.

Igra se zove ,Kako kupiti Sloveniju za jabuku i jaje,,

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije