Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
rebalans proračuna

Povlaštene mirovine uskoro bi se mogle naći na udaru!

linic
Zeljko Lukunic/PIXSELL
Autori: pmž/VLM, i.kri/VLM
12.09.2013.
u 13:41

Dalo se to iščitati iz poruke ministra financija Slavka Linića nakon sjednice vlade kada je izjavio kako građani smatraju da povlaštenih mirovina ne bi trebalo biti i da se svi trebamo izjednačiti.

Povlaštene mirovine uskoro bi se mogle naći na udaru rebalansom proračuna. Dalo se to iščitati iz poruke ministra financija Slavka Linića nakon sjednice vlade kada je izjavio kako građani smatraju da povlaštenih mirovina ne bi trebalo biti i da se svi trebamo izjednačiti.

- Mislim da potezi vlade moraju ići za tim da svi budemo jednaki i da živimo životom građana. To građani od nas očekuju pa je u redu da se bavimo takvim poslom- rekao je Linić.

Slavko Linić: Prijašnji dugovi bili su gurnuti pod tepih!

Vlada je danas raspravljala o nacrtu prijedloga polugodišnjeg izvještaja o izvršenju državnog proračuna za prvo polugodište 2013. godine prema kojem je država "u minusu" 11,43 milijarde kuna.

Sukus Linićeva izlaganja bio bi da su rashodi pod kontrolom, unatoč velikim troškovima za sanaciju zdravstva, te da se borimo s deficitom. Ministar Linić rekao je da smo u prvih šest mjeseci imali rast prihoda od PDV-a od sedam posto što je rezultat ukidanja nulte stope te uvođenje one od pet posto i "učinak fiskalizacije".

Rashodi 5 milijardi veći nego u 2012. godini

– Najveći je pad poreza na dobit, u prvih šest mjeseci 34 posto – rekao je Linić i dodao da je najveći negativni efekt donijela izmjena zakona da se ne oporezuje zadržana dobit. – Taj dio smo mi izgubili, a dobili su ga privrednici – rekao je Linić. – Bitnih promjena u prvih šest mjeseci nije bilo na prihodovnoj strani. Rashodi su za 5 milijardi veći nego u prvih šest mjeseci 2012. godine. Najveći rashod bio je isplata dugova zdravstva od 3,3 milijardi kuna – kazao je Linić i dodao da je to znatno utjecalo na veće rashode. Naveo je i da je isplaćeno više potpora poljoprivredi.

– Nije pozitivno da imamo povećanje kamata i veći trošak zbog usklađenja mirovina pa je to povećalo rashode – rekao je Linić i dodao da su rashodi za plaće pali. – Deficit središnje države u privih 8 mjeseci veći je od 13 milijardi kuna, a to je 3,8 posto BDP-a, iako je plan bio tri posto – priznao je Linić.

– U 7. i 8. mjesecu prihodi su nam slabjeli i to na stavkama poreza. Drugi udar bio je na PDV-u – kazao je Linić i dodao da očekuje nešto veći priliv u ostatku godine. – Udar iz kolovoza kompenzirat će se u iduća četiri mjeseca. Udar nije utjecao na isplatu plaća, mirovina i ostalih rashoda – kazao je Linić. – Niži prihod u osam mjeseci smo očekivali – rekao je Linić.

"Mnogi dugovi bili su gurnuti pod tepih"

– Držimo pod kontrolom rashodovnu stranu – rekao je Linić te dodao kako su sanaciju zdravstva i planirali ove godine. –  Na rashodovnoj strani većih iznenađenja neće biti, a prihodovnu stranu moramo držati pod kontrolom – kazao je Linić. – Nakon pet godina recesije i negativnog kretanja BDP-a i rashodima koji rastu, jer je mnogo toga bilo skriveno i gurnuto pod tepih, to utječe na povećanje rashodovne strane. Želimo se obračunati sa svime što vrši negativne utjecaje na gospodarstvo. Veći rashodi nisu rezultat ove vlade – rekao je Linić te dodao da se fiskalna pravila trenutačno ne mogu zadovoljiti.

>>Ministarstvo: U kolovozu 1,4 milijarde kuna manje od PDV-a

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije