Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
INFORMACIJE BND-A

Povjerljivi dokument: Njemačka Tursku smatra pomagačicom islamističkih terorista

merkel i erdogan
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
16.08.2016.
u 14:08

"Suradnja s islamističkim i terorističkim organizacijama na Bliskom i Srednjem istoku je već više godina svjesna smjernica turske vanjske politike"

Njemačka vlada gleda na Tursku kao na platformu za podršku islamističkim i terorističkim skupinama s Bliskog istoka, proizlazi iz povjerljivog dokumenta vlade koji je danas objavio javni servis ARD.

– Suradnja s islamističkim i terorističkim organizacijama na Bliskom i Srednjem istoku je već više godina svjesna smjernica turske vanjske politike koju predsjednik Recep Tayyip Erdogan svjesno podržava – stoji u dokumentu Savezne vlade koji počiva na informacijama dobivenim od Njemačke obavještajne službe (BND).  

– Brojne izjave solidarnosti i konkretni činovi pomoći egipatskoj Muslimanskoj braći, Hamasu kao i brojnim oružanim islamističkim skupinama u Siriji koji dolaze od strane vladajuće stranke AKP i njezina predsjednika Erdogana, podvlače ideološku naklonost prema Muslimanskoj braći – stoji u odgovoru zastupničkom klubu stranke Ljevica u Bundestagu koji je od vlade tražio izjašnjenje o politici prema Turskoj.  

Njemačka vlada u ovom dokumentu po prvi put vlast predsjednika Erdogana direktno dovodi u blisku vezu s jednom terorističkom organizacijom poput Hamasa koji se u Europskoj uniji kao takav vodi od 2003.  

– Kao posljedica postupne islamizacije turske unutarnje i vanjske politike, posebice nakon izbora 2011., Turska se razvila u platformu za djelovanje islamističkih grupa na Bliskom i Srednjem istoku – stoji u vladinom povjerljivom dokumentu.  

Dokument nije bio namijenjen za javnu objavu zbog "osjetljivosti sadržaja". Stranka Ljevica vladi Angele Merkel predbacuje dvoličnost u politici naspram Ankare koju karakterizira pokušaj zadržavanja dobrih odnosa zbog sporazuma Turske i EU oko izbjeglica s jedne i karakteriziranje Turske kao autoritativne države koja gaji kontakte s islamističkim terorističkim organizacijama s druge strane.  

Odnosi Njemačke i Turske posljednjih mjeseci su izuzetno napeti zbog otvorene kritike velikog dijela njemačke javnosti na račun predsjednika Erdogana. Istodobno se turskoj vladi predbacuje pokušaj utjecaja na tursku zajednicu u Njemačkoj koja broj oko tri milijuna građana. 

>> Erdogan osvetnik na udaru EU: Prestanite s čistkama!

Komentara 9

MA
macoje
23:40 16.08.2016.

svi muslimani su takvi, ali izbrisite ono "teroriste" jer muslimani nisu teroristi, bilo bi bolje da ste dodali u podrsci muslimanima protiv zapadnih i ruskih terorista itd...ali vi necete to izbrisati jer ste u podrsci terorista

DU
Deleted user
16:08 16.08.2016.

Otkrili toplu vodu! O tome i vrapci na granama cvrkuću već godinama....

Avatar mali322
mali322
16:00 16.08.2016.

Jeste dobro ispitali situaciju, da nw pogriješite slučajno...koliko vam je trebalo majko božja

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije