Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 58
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Beograd

Potvrđene prvostupanjske presude za zločin na Ovčari

ovcara
Marko Lukunić
14.09.2010.
u 16:22

Prvostupanjskom presudom, koju je potvrdilo vijeće za ratne zločine prizivnog suda, optuženi Miroljub Vujović, Stanko Vujanović, Predrag Milojević, Đorđe Šošić, Miroslav Đanković i Saša Radak osuđeni su na 20 godina zatvora.

Prizivni sud u Beogradu potvrdio je prvostupanjsku presudu vijeća za ratne zločine okružnog suda u Beogradu optuženima za ratni zločin na poljoprivrednom dobru Ovčara u studenom 1991. kada je ubijeno 200 ratnih zarobljenika, ranjenika, civila i medicinskog osoblja, koji su odvedeni iz vukovarske bolnice, javlja Tanjug pozivajući se na izvore iz ovog suda.

Prvostupanjskom presudom, koju je potvrdilo vijeće za ratne zločine prizivnog suda, optuženi Miroljub Vujović, Stanko Vujanović, Predrag Milojević, Đorđe Šošić, Miroslav Đanković i Saša Radak osuđeni su na 20 godina zatvora. Milanu Vojnoviću potvrđena je kazna na 15 godina zatvora, Jovici Periću na 13 godina, Milanu Lančužaninu na šest godina, a Predragu Dragoviću i Goranu Mugoši na pet godina zatvora.

Vijeće je preinačilo prvostupanjsku presudu pooštrivši kaznu zatvora okrivljenoj Nadi Kalabi i osudivši je na 11 godina zatvora, dok je optuženom Ivanu  Atanasijeviću kazna zatvora smanjena na 15 godina. Istom presudom odbijena je žalba tužiteljstva za ratne zločine i potvrđena oslobađajuća presuda okrivljenima Marku Ljuboju, Slobodanu Katiću, Predragu Madžarcu, Vuji Zlataru i Miloradu Pejiću.

Prema ocjeni prizivnog suda, "neosnovani su navodi žalbe branitelja i optuženih jer je prvostupanjski sud pravilno utvrdio da je u konkretnom slučaju bila riječ o ratnim zarobljenicima", doznaje Tanjug.

– Okolnost da se status ratnog zarobljenika ne pojavljuje u unutrašnjem oružanom sukobu, kakav je bio oružani sukob na području Vukovara, bez značaja je za zauzimanje drugačijeg pravnog stajališta jer je na pouzdan način prvostupanjski sud utvrdio kako su se strane u sukobu suglasile da taj status osiguraju osobama lišenim slobode – navodi se u objašnjenju vijeća.

Komentara 2

AU
aurora08
16:55 14.09.2010.

kaj se ima tu komentirat, dok suctvo crvenih kmera hvata hrvate kak zeceve i zapira ih, tu moze samo idiot komentirat-jer te bodu odmah zaprlji kak besnog cucka

VO
volimhajduk
22:31 14.09.2010.

A sto ti mislis,danas se proganjaju Hrvati Domoljubi samo radi toga sto smetaju,kao i 1945. Pa zar ne vidite u kojem smijeru ide ova komunisticka politika? U Drzavi posla sve manje,zaduzivanja sve vise-propast sve bliza. Intelektualci ili su u dubokom snu ili sute jer su kukavice. Zivjela slobodna R.Hrvatska !!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije