Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OPTUŽENI ZA MITO

Potvrđena optužnica protiv bivše sutkinje Maje Šupe te poduzetnika i odvjetnika

Split: Sutkinja Maja Šupe izlazi iz istražnog zatvora
Foto: Milan Sabic/PIXSELL
1/3
10.04.2024.
u 13:38

USKOK u optužnici navodi da je Petrović je posredstvom Zmijanovića dogovorio sa sutkinjom Šupe da će joj dati 15.000 eura ako donese oslobađajuću presudu, bez obzira na stvarno stanje predmeta

Optužnica protiv Maje Šupe, bivše sutkinje Općinskog suda u Šibeniku, te poduzetnika Blaže Petrovića i odvjetnika Branimira Zmijanovića, postala je pravomoćna. Odlučilo je tako optužno vijeće Županijskog suda u Splitu, nakon što je prethodno odbilo zahtjeve obrana za izdvajanjem nekih dokaza koje je obrana smatra nezakonitim. Obrane su se na tu raniju odluku suda žalile, no žalbu im je odbio Visoki kazneni sud (VKS), nakon čega je sazvana nova sjednica optužnog vijeća na kojoj se odlučivalo o pravomoćnosti optužnice. 

Maja Šupe javnosti je postala poznata nakon svojih presuda u slučaju Tome Horvatinčića, kojem se sudilo zbog pomorske nesreće u kojoj je usmrtio talijanski bračni par, a ona ga je oslobađala zbog – sinkope. USKOK je tereti da je od Petrovića, posredstvom Zmijanovića, primila ukupno 15.000 eura mita kako bi u nekom postupku koji se vodio protiv Petrovića donijela oslobađajuću presudu. Prema optužnici, sve se događalo od veljače 2013. do rujna 2014. u Šibeniku i Zagrebu. U inkriminirano vrijeme Maja Šupe je bila sutkinja Općinskog suda u Šibeniku te je predsjedavala sudskim vijećem pred kojim se vodio postupak protiv Petrovića te još jedne osobe koju je zastupao Zmijanović.

USKOK u optužnici navodi da je Petrović je posredstvom Zmijanovića dogovorio sa sutkinjom Šupe da će joj dati 15.000 eura ako donese oslobađajuću presudu, bez obzira na stvarno stanje predmeta. Dogovoreno je, navodi USKOK, da sutkinja Šupe dobije 6000 eura prije donošenja prvostupanjske presude, dok joj se ostatak od 9000 eura trebao platiti nakon što presuda postane pravomoćna. Zmijanović se tereti i da je prema dogovoru s Petrovićem sastavio predugovor o kupoprodaji nekretnine na području Šibenika. Prema tom predugovoru, majka sutkinje Šupe jednu je nekretninu prodala za 59.100 eura, za što joj je plaćen predujam od 6000 eura koje u slučaju odustanka kupca zadržava prodavatelj. USKOK tvrdi da je na traženje sutkinje Šupe njena majka potpisala predugovor, a potpisala ga je i osoba koja je navedena kao kupac i to na zahtjev Petrovića. Nakon toga je Petrović, na račun majke sutkinje Šupe, uplatio 45.000 kuna te je naznačio da se radi o plaćanju po navedenom predugovoru te da je uplatitelj osoba navedena kao kupac. USKOK tvrdi da je jedina svrha te uplate zapravo bila isplata dogovorenog mita.  

Maja Šupe tereti se i da je krajem studenog 2013. donijela presudu kojom su Petrović i njegov suoptuženik oslobođeni optužbe. Presuda je postala pravomoćna u rujnu 2014., nakon čega joj je, tvrdi USKOK, Petrović isplatio preostalih 9000 eura. Maja Šupe je bila uhićena u rujnu 2022., tada je negirala krivnju, a mjesec dana prije uhićenja podnijela je zahtjev za umirovljenjem zbog narušenog zdravlja. Državno sudbeno vijeće (DSV) u rujnu 2022. razriješilo ju je sudačke dužnosti.

GALERIJA Kaos na Poljudu: Huligani upali na teren pa bacali sjedalice i sukobili se s policijom

Split: Sutkinja Maja Šupe izlazi iz istražnog zatvora
1/18

Komentara 4

PO
Poganec
04:40 11.04.2024.

Malo ih je koji nisu koruptni,Cijela drzava je koruptna pocevsi od administracije sudstva i odvjetnika kao u Osijeku gdje ces tesko naci koji nije u internesnom kofliktu o politicarima da nepisem.

DO
Domi
18:43 10.04.2024.

Ovu lopužu od sutkinje u zatvor!

VR
vruljica
17:51 10.04.2024.

U zatvor s njom. Najsmješnije kad su je preturali iza glasovite presude a gospođa nema baš ništa. Ni nekretnine, ni štednju, ni auta. Naravno kad životari od plaćice, kakvo mito?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije