Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tukli se cijelu noć

Potuklo se 2000 Kineza pa zatvorili tvornicu koja proizvodi iPhone 5

tvornica,kina,apple (1)
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
24.09.2012.
u 13:49

Masovnoj tučnjavi prethodio je sukob dvojice zaposlenika koji je oko 23 sata po lokalnom vremenu počeo u radničkoj spavaonici. Nakon cjelonoćne tučnjave okončan je oko 9 sati ujutro.

Tvornički pogon Foxconna koji u kineskom gradu Taiyuanu proizvodi iPhone 5 zatvoren je u ponedjeljak ujutro nakon što se u njemu fizički sukobilo oko 2000 radnika.

BBC prenosi da je radničkim nemirima i masovnoj tučnjavi prethodio sukob dvojice zaposlenika koji je oko 23 sata po lokalnom vremenu počeo u radničkoj spavaonici. U njega su se umiješali i ostali radnici pa je nakon cjelonoćne tučnjave oko 9 sati ujutro na intervenciju upućeno čak 5000 policajaca. Priveden je veći broj izgrednika, a najmanje je 40 ozlijeđenih radnika odvedeno u bolnicu. Troje od njih nalazi se u kritičnom stanju.

Oštećen je velik dio pogona i nekoliko policijskih vozila, a razbijeni su i prozori na obližnjim trgovinama.

Ovo je druga velika tučnjava koja je ove godine izbila u Foxconnu. Prije se stotinjak radnika potuklo zbog loših životnih i radnih uvjeta u pogonu. Naime, pod okriljem tvornice svakodnevno radi oko 79.000 ljudi. Mnogi od njih u tvornici i žive, a osim što su prisiljeni raditi cijele dane za minimalnu satnicu, nije im dopušteno osnivati sindikate i tražiti veća prava.

>>Potukli se s konobarima jer im nisu dali da odnesu čaše na plažu

Komentara 18

Avatar intimus500
intimus500
14:29 24.09.2012.

roblje modernog doba :(

DU
Deleted user
14:33 24.09.2012.

nebitno??? naravno da je bitno, u kini raste standard, ljudi se ne mire vise s minimalcem... mnoge firme ce razmisliti da li im se isplati proizvoditi tamo, ako su to europske firme onda ce automatski biti vise posla ovje, pogotovo za balkance.. jer strucan kadar ze te poslove koje rade kinezi nije potreban... U HR su sve firme otisle u bankrot a neznaju zasto... proizvodi se samo roba niske tehnologije, te se ima mnogo premnogo konkurenata... Svaki Hrvatski proizvod moze Srbijanac jeftinije proizvesti. Ne mora se ici ni do Kine...

VP
vidim psa gdje laje
14:22 24.09.2012.

nebitno

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije