Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izdano upozorenje za tsunami

Potres jakosti 7,4 pogodio Novi Zealand. Stanovništvo uz obalu upozoravaju da se smjesta evakuiraju

potres
13.11.2016.
u 14:00

Podrhtavanje je trajalo barem cijelu minutu, a činilo se i mnogo duže, napisao je jedan od svjedoka na stranicama EMSC-a.

Potres jakosti 7.4 pogodio je rijetko naseljeno područje 91 kilometar udaljeno od Christchurcha na Novom Zealandu.

Christchurch je najveći grad na novozelandskom Južnom otoku. Potres jakosti 6,3 koji je u veljači 2011. pogodio Crhistchurch usmrtio je 185 osoba te izazvao velike štete.

Odmah nakon potresa nije objavljeno upozorenje za opasnost od tsunamija, ali sada su vlasti objavile upozorenje da bi prvi val mogao uskoro uslijediti te da vjerojatno neće biti najjači. Stanovnici su upozoreni da se čim prije udalje od obale i krenu prema višem terenu i dublje u unutrašnjost.

Nešto prije 14 sati po srednjoeuropskom vremenu prvi valovi tsunamija stigli su do sjevernoistočne obale Novog Zelanda, kao i do otočne skupine Chatham koja je udaljena oko 680 km od glavnih novozelandskih otoka. Očekuje se da će valovi potrajati više sati.

Foto: Screenshot/reuters

Epicentar je bio na dubini od 10 kilometara, a osjetio se i u Aucklandu, udaljenom 700 kilometara od epicentra.

"Podrhtavanje je trajalo barem cijelu minutu, a činilo se i mnogo duže", napisao je jedan od svjedoka na stranicama EMSC-a, gdje je objavljeno da je potres bio jakosti 7,9 po Richteru.

>>VIDEO Snažan potres ponovno pogodio središnji dio Italije, napravio je veliku štetu, Renzi objavio kako nije bilo žrtava

Ključne riječi

Komentara 4

TE
texas
15:14 13.11.2016.

Kupuju,kupuju,malo nas to shvača !!!!

DO
dopizdilomi
13:32 13.11.2016.

Opet na dubini 10km. Svi potresi su pretplaćeni na dubinu u zadnje vrijeme. Kao da ih kupuju kod istog dobavljača.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije