Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POSLJEDICE POTRESA

Potres u Čileu pomaknuo je Zemljinu os za 8 centimentara

Čile
AFP
02.03.2010.
u 14:25

Znanastvenici iz NASA-e ustvrdili su da se zbog potresa pomakla Zemljina os te da je skraćen dan. Promjena je zanemarivo mala, ali trajna.

Vlasti u Concepcionu, drugom po veličini čileanskom gradu koji je u potresu najteže pogođen, produžile su trajanje policijskog sata do podneva. Pljačke koje su započele u ponedjeljak navečer nastavljene su tijekom noći, kada je zapaljeno nekoliko dućana i poslovnih prostora.

Trenutačna brojka poginulih je 723, ali pretpostavlja se da će još rasti. Svjetska zdravstvena organizacija rekla je da očekuje porast broja poginulih nakon što se uvede red u komunikacijski sustav u zemlji.

Međunarodna zajednica počela je prikupljati pomoć za Čile. Ujedinjeni narodi ukazali su da su trenutačno najpotrebniji mobilni mostovi, poljske bolnice, oprema za dijalizu i druge liječničke potrepštine te hrana i šatori. Uspostavljen je zračni most između prijestolnice Santiaga i Concepciona.

Tijekom dana u Čile bi trebala doći američka državna tajnica Hillary Clinton koja će sa sobom donijeti pomoć - satelitsku opremu za komunikaciju u hitnim slučajevima.

Znanastvenici iz NASA-e ustvrdili su da se zbog potresa pomakla Zemljina os te da je skraćen dan. Promjena je zanemarivo mala, ali trajna. Znanstvenici su procijenili da se os pomakla za oko osam centimetara. Svaki će dan biti kraći za 1.26 mikrosekunde (mikrosekunda je milijunti dio sekunde)

- Svaki pokret koji podrazumijeva kretanje mase utječe na Zemljinu rotaciju - pojasnio je Benjamin Fong Chao iz NASA-e.

Ključne riječi

Komentara 14

GA
garincha
17:45 02.03.2010.

Na zalost ,zaboravili smo veliku mudrost indijanskog poglavice koji je rekao:Mi ovu zemlju nismo naslijedili od nasih predaka vec smo je posudili od nasih unuka!

ZN
ZNG
18:29 02.03.2010.

Stvarno samo tupsoni nemogu shvatiti koliku količinu mase treba pomaknuti da bi se promjenila os, te nude atomske bombe a neznaju niti izračunati koliko bi ih trebalo, gdje ih postaviti, posljedice i da li je to uopce izvedivo.

KR
kripton
17:07 02.03.2010.

Fino nas neka nevidljiva ruka skuplja što više u gradove i zgrade da kad nas odluči uništiti onda će to biti odjednom puno

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije