Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OBAMA OBJAVIO

Potpuno povlačenje Amerikanaca iz Iraka najkasnije do kraja godine

clinton, obama (1)
Reuters/PIXSELL
22.10.2011.
u 00:34

Potpuno povlačenje američkih vojnika iz Iraka znači kako se Barack Obama nije uspio dogovoriti s iračkim premijerom oko uvjeta ostanka 5000 vojnika za obuku

Američki predsjednik Barack Obama najavio je kako će u sljedeća dva mjeseca američka vojska otići iz Iraka. Naredio je potpuno povlačenje ljudi gotovo devet godina nakon invazije pod vodstvom Georgea W. Busha. U Iraku je trenutačno 39.000 američkih vojnika dok ih je 2008. godine bilo 165.000, piše BBC. U Iraku je poginulo 4408 američkih vojnika od ožujka 2003. godine.

- SAD i Irak su u dogovoru, a Amerikanci će napustiti zemlju visoko uzdignutih glava. Tako će završiti američki vojni napori u Iraku - objasnio je Obama.
Obama je objavio odluku nakon konferencijskog razgovora s iračkim premijerom Nurijem Malikijem. SAD su već prošle godine objavile kraj vojnih misija u Iraku, a krajnji rok za povlačenje trupa dogovoren je još za vrijeme Busha.
Međutim, pitanje potpunog povlačenja bila je tema mnogobrojnih debata. Irački vođe tražili su da ostane 5000 vojnika za obuku, ali ne bi imali imunitet od iračkog zakona.

Pentagon nije pristao na takav uvjet. Odluka o povlačenju trupa zapravo znači da nisu postigli zadovoljavajući dogovor iako je Irak želio američku pomoć u obuci svojih vojnika

Ključne riječi

Komentara 51

ST
Startrack
02:52 22.10.2011.

Nije mi jasno sta vi muslimani sto se kotite ovuda hocete. Evo covjek je najavio povlacenje i opet vam nevalja. Kad ostaju i tad vam nevalja.

ST
Startrack
08:10 22.10.2011.

Brate Hrvati izadjite iz NATA i EU kad vam nevalja. Ocito je da volite Muslimane iz Bosne i Albance. U savez sa njima ako ih volite. Hvalite more a drzite se kopna. Ja licno sam Hrvat al onaj Zapadni. VolimVolim Zapad i USA. Najozbiljnije pisem. Ima li ikakva stranka da vas odvede. Rusite crkve pravite djamije, ko vas drzi.

PH
Prometej.hr
01:38 22.10.2011.

Napravu kaos, razruse zemlju, rasturaju narod sirom svijeta i Majka Amerika to zove demokracijom............

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije