Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 61
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Baukove izmjene:

Potpisi za referendum više se neće prikupljati na ulici

'04.04.2013., Trg sv. Marka, Zagreb - Dolazak ministara na redovitu sjednicu Vlade Republike Hrvatske u Banske dvore. Ministar uprave, Arsen Bauk. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL'
'Sanjin Strukic/PIXSELL'
01.06.2013.
u 21:00

Poboljšat ćemo Zakon; jasno ćemo definirati način prikupljanja potpisa, rokove, tijela za provođenje referenduma, referendumsku kampanju..., kaže ministar uprave

Potpisi za referendum više se neće prikupljati na ulici, prođe li ideja ministra uprave Arsena Bauka u izmjenama Zakona o referendumu. Tko želi dati svoj potpis na inicijativu za referendum o nekom pitanju, morat će otići do neke državne institucije koja može identificirati građanina (uredi državne uprave, općine...) i dati potpis. Budući da se procedura komplicira, produljio bi se rok za prikupljanje potpisa sa 15 dana na tri mjeseca, a za to bi se vrijeme raspravljamo o meritumu stvari o kojoj će se glasovati na referendumu. Na prijedlogu izmjena Zakona radi ekipa politologa i pravnika, koji su za uzor uzeli Sloveniju i Švicarsku. U Ministarstvu uprave tvrde da im nije namjera opstruirati referendum, nego izbjeći krivotvorenje potpisa jer su sada potpisnici dužni dati samo OIB koji je javno dostupan. Zakon će obvezati inicijatore referenduma da se predstave i javnosti podastru financijske troškove kampanje.

– Tehnički ćemo poboljšati Zakon, definirat ćemo način prikupljanja potpisa, rokove, provođenje referenduma, reguliranje kampanje i šutnje. Ostali prijepori oko referenduma stvar su Ustava – kazao je ministar Bauk.

Profesor na Fakultetu političkih znanosti Tihomir Cipek kaže da takav prijedlog komplicira postupak referenduma, čemu su političke elite sklone, i da bi prikupljanje potpisa za referendum trebalo izjednačiti s prikupljanjem potpisa za kandidaturu na izborima, gdje su građani dužni dati broj osobne iskaznice, što nije javno dostupan podatak.

– Ne vidim zašto bi se referendum tehnički ograničavao. Ako se mogu provjeriti potpisi za kandidaturu, mogu i za referendum. U većini zemalja je kao kod nas, potpisi se prikupljaju na ulici – objašnjava Cipek. Osim u Švicarskoj, odlučivanje na referendumima u posljednje vrijeme dosta je zastupljeno u Italiji i Bavarskoj, a u Hrvatskoj bi se, smatra Cipek, trebala olakšati procedura i definirati o kojim pitanjima građani ne mogu odlučivati. Zabrana petljanja širokih masa uglavnom se odnosi na temeljna ljudska prava i nacionalnu sigurnost, no što to točno znači, mora odrediti Ustavni sud.

– Referentna točka za prikupljanje potpisa za pokretanje referenduma (10% birača) ne smije biti popis birača već izlaznost na prethodnim izborima – drži Cipek.

>> Zapisano u Ustavu: Odluka s referenduma obvezujuća

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije