Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sigurno ste primijetili

Postoji dobar razlog zašto većina kipova ima malo spolovilo

Skultura Apoksiomena
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/2
11.07.2016.
u 12:00

Shvaćanje muške ljepote i kulturalne vrijednosti bili su znatno drukčiji u drevnoj Grčkoj. Velika spolovila povezivana su s požudom i ružnoćom, tvrdi povjesničarka umjetnosti Oredsson

Drevni grčki kipovi hvaljena su djela arhitekture, ali postoji detalj o kojemu su zasigurno mnogi razmišljali, ali nisu imali odgovor. Naime, na većini muških kipova prikazan je malen penis.

Povjesničarka umjetnosti Ellen Oredsson tvrdi da veličina spolovila kipova nije toliko različita one stvarnih muškaraca. 

– Shvaćanje muške ljepote i kulturalne vrijednosti bili su znatno drukčiji u drevnoj Grčkoj. Danas su velika spolovila smatrana muževnima, ali nekoć su upravo manji penisi smatrani boljima – objašnjava Oredsson za Metro.

 

A youthful Hercules #greekstatue #beauty #art #sculpture #met #metropolitanmuseumofart #newyork

A photo posted by Ludovica Oliosi (@ludovicaoliosi) on

 

Tvrdi da ih povjesničari više cijene jer su veliki penisi povezivani s požudom, ludosti i ružnoćom. Idealni grčki muškarac smatran je racionalnim, inteligentnim i autoritativnim muškarcem. Iako je možda imao mnogo spolnih odnosa, oni nisu bili povezani s veličinom njegova spolovila. Manji penis omogućio je muškarcima da se ponašaju logičnije.

 Klasični grčki kipovi znatno su utjecali na sve skulpturalne reprezentacije muškog tijela u europskoj umjetnosti. Što i dokazuje da smo oduvijek bili opsjednuti veličinom muškog spolovila, koja se tijekom stoljeća stalno mijenjala – tvrdi povjesničarka.

 

Manmu eimai kommatia #fayn #ancientgreek #greekstatue

A photo posted by Vasoula Georgoula (@vasoulinho) on

 

>> Grčkoj vratili kipove s izložbe iz Katara zbog golotinje!

Ključne riječi

Komentara 12

DU
Deleted user
12:19 11.07.2016.

A zašto onda svi imaju velika jaja?

Avatar Domaće je bolje
Domaće je bolje
15:01 11.07.2016.

A ima i ona "Duga kosa kratka pamet"

Avatar Chupacabra
Chupacabra
16:00 11.07.2016.

Ovo je pisao neki "tehničar".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije