Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DOGOVORENA KOALICIJA

Postignut dogovor na Iblerovom trgu: Ljevica na izbore izlazi u širokom bloku od deset stranaka

Zagreb: Postignut dogovor, 10 ide na izbore u koaliciji Za bolju Hrvatsku
Foto: Tomislav Miletic/PIXSEL
1/19
05.03.2024.
u 18:41

Na izbore će zajedno izaći u četiri izborne jedinice, izuzev četvrte, pete, devete i sedme, u kojima će SDP složiti točkastu koaliciju

Na iduće parlamentarne izbore ljevica izlazi u širokom bloku od deset stranaka. Dogovor je postignut danas na Iblerovom trgu na sastanku, na koji su stigli predstavnici stranke Fokus, Reformisti, PGS-a i IDS-a, Centra, HSS-a, Glasa, Radničke fronte i Dalija Orešković. Na izbore će zajedno izaći u četiri izborne jedinice, izuzev četvrte, pete, devete i sedme, u kojima će SDP složiti točkastu koaliciju. Lider koalicije Peđa Grbin kazao je nakon sastanka da su svi iz okupljenih deset stranaka svjesni u kakvom se trenutku Hrvatska nalazi i u kojem ih smjeru gura HDZ.  

"Ovo je 10 političkih stranaka ljevice i centra koje razumiju u kakvom se trenutku Hrvatska nalazi i u kojem nas smjeru gura HDZ. Upravo zato što znamo što Hrvatska mora i može bolje, danas smo dogovorili smo da ćemo na ovim izborima nastupiti zajedno. Ovo je koalicija za bolju Hrvatsku", poručio je šef SDP-a nakon sastanka. "Hrvatska zaslužuje bolje, Hrvatska zaslužuje promjene. Dosta je onih koji su nas krali, dosta je lopovluka, korupcije, dosta je HDZ-a", dodao je.

Uz Grbina su bili predstavnici stranaka - Fokus (Davor Nađi), IDS (Dalibor Paus), PGS (Darijo Vasilić), Reformisti (Radimir Čačić), Centar (Ivica Puljak), Radnička fronta (Denis Geto), Stranka s imenom i prezimenom (Dalija Orešković), Glas (Anka Mrak Taritaš) te HSS (Krešo Beljak). 

Zagreb: Postignut dogovor, 10 ide na izbore u koaliciji Za bolju Hrvatsku
1/19

Čelnik SDP-a najavio je da razgovori o mjestima na izbornim listama slijede u idućim danima. "Modalitet nastupa koji se tiče se i izbornih jedinica i suradnje s Možemo!, s kojim SDP razgovara o točkastoj koaliciji, bit će predmet razgovora u danima koji slijede", dodao je. "To što smo danas dogovorili je načelni stav i vrlo jasan, ono što je naša dužnost i naša obaveza, a to je da zajedno idemo mijenjati Hrvatsku", istaknuo je te na pitanje koje je ime koalicije odgovorio: "Ovo je koalicija za bolju Hrvatsku".

Podsjetimo, premijer Andrej Plenković najavio je u ponedjeljak raspuštanje Hrvatskog sabora najkasnije 22. ožujka te da će se izbori za Hrvatski sabor održati prije izbora za Europski parlament. Nakon raspuštanja Sabora datum parlamentarnih izbora određuje predsjednik RH Zoran Milanović, i to najranije 30, a najkasnije 60 dana od raspuštanja, što bi, ispuni li Sabor plan o zasjedanju do 22. ožujka, Milanoviću na izbor ostavilo nedjelje između 28. travnja i 19. svibnja. 

VEZANI ČLANCI:

Premijer je, nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a, otkrio i nositelje stranačkih lista u izbornim jedinicama u Hrvatskoj, kao i u 11., izbornoj jedinici u kojoj glasaju hrvatski državljani s nastanom izvan Hrvatske. Listu u prvoj, zagrebačkoj izbornoj jedinici, predvodit će Plenković osobno, u drugoj će to biti predsjednik Sabora Gordan Jandroković, dok će u 3. izbornoj jedinici na čelu HDZ-ove liste biti varaždinski župan Anđelko Stričak. Zamjenik predsjednika stranke Tomo Medved i potpredsjednici HDZ-a i Vlade Ivan Anušić, Oleg Butković i Branko Bačić nosit će liste u 7., 4., 8. i 10. izbornoj jedinici, a popis stranačkih "teškaša" upotpunjuje Davor Božinović, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova, koji će nositi listu u 6. izbornoj jedinici. U 5. i 9. izbornoj jedinici prva mjesta na listama popunit će mlađi ministarski kadar, Marin Piletić i Ivan Malenica, dok će listu u 11. izbornoj jedinici, onoj za dijasporu, nositi aktualni državni tajnik Zvonko Milas.

Komentara 37

BI
billynik
19:17 05.03.2024.

Najbolja je ova baka na prvoj slici, gleda Grbina ko Titu.

Avatar rubinet
rubinet
18:48 05.03.2024.

Vlast je slast! Svi će oni skupa.

BR
Brandfackel2
18:57 05.03.2024.

Svih ovih deset ćelija KPJ plod su hadezeove pljačke. Njihov jedini program je maknuti HDZ kako bi se oni domogli kasice... Ideološki nema nikakve razlike između ovih deset partijica i HDZ-a, strani tutori su im isti i provodili bi istu globalističku (izdajničku) politiku kao i HDZ sada. Jedini spas je glasovanje za DP i možda nekog pojedinca iz Ćuprije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije