Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ČASNI LJUDI

Poslovi s Vatikanom

Angelo Balducci
Ansa
10.06.2010.
u 15:44

Ovih se dana govorilo o Angelu Balducciju, koji je umiješan u korupcijske poslove Diega Anemonea, ali list Repubblica objavljuje poslovanje s Vatikanom i drugog Časnog čovjeka Njegove Svetosti - Herberta Batlinera.

RIM – Postoje i opskurniji financijski poslovi koje vode neki pojedinci s Vatikanom i pritom dobivaju i počasne titule. Ovih se dana govorilo o Angelu Balducciju, koji je umiješan u korupcijske poslove Diega Anemonea, čiji je jedan milijunski račun talijanska policija upravo otkrila u San Marinu, ali danas list Repubblica objavljuje poslovanje s Vatikanom i drugog Časnog čovjeka Njegove Svetosti (Gentiluomini di sua Santità), stručnjaka off-shore financijskog poslovanja iz Lihtenštajna - Herberta Batlinera. I Balducci i Batliner su Časni ljudi i, premda su pod istragom zbog kurupcije, Vatikan im nije ukinuo titulu.

Herbert Batliner, rođen 1928., 9. rujna 2006. sastao s Benediktom XVI. u Regenzburgu. Lihtenštajnski odvjetnik, stučnjak za vođenje off-shore financijskih tvrtki, predsjednik više zaklada preko kojih dariva i Vatikan, Benediktu XVI. u Regenzburgu poklonio je orgulje vrijedne 730.000 eura za lokalnu crkvu. Herberta Batlinera, koji za sebe kaže kako djeluje za očuvanje Europe kršćanskom, Časnim je čovjekom Njegove Svetosti imenovao još Ivan Pavao II.

Njemačka tajna služba Bnd i list Der Spiegel su ga ocijenili kao “centralu za pranje prljavog novca” i “prijatelja utajivača poreza i gangstera”.

Batlinerov dobrovoljni prilog od 56.000 eura je 1999. godine odbio austrijski predsjednik Thomas Klestil znajući od kakvog čovjeka dolazi novac. Batliner je 1990. bio povjerenik ekvadorskog krijumčara droge Huga Reyesa Torresa, koji je kasnije osuđen. The Independent je napisao kako je Batliner za Torresa oprao najmanje 15 milijuna eura.

Zanimljivo je kako je taj odvjetnik iz Vaduza vodio i poslove za talijansku banku Banca Rasini, koja je financirala prve poduzetničke poslove Silvija Berlusconija, a kojoj je direktor bio Luigi Berlusconi, otac talijanskog premijera. Batliner je od 1994. predsjednik vijeća fondacije Papinske akademije društvenih znanosti. O pozadini veza Batlinera s Vatikanom novinar Ferruccio Pinoti, zajedno s kolegom Udom Guempelom, priprema knjigu, a dijelove prenosi list Repubblica.

Komentara 2

OB
-obrisani-
17:07 10.06.2010.

Zaključak je kako se čast kupuje novcem!!!!!!! Ništa novog pod kapom nebeskom. Možda će se tek koji nevježa razočarati u činjenici kako se Katolička crkva razara i odozdo, i odozgo( u hijerarhiji).

UK
Ugo Kajvez
09:17 11.06.2010.

\"Vatican Official Tied To BP, Goldman Sachs\" . . And Media Censorship In The Oil Fiasco... Increasing Evidence Of Foul Play ............

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije