Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
08.10.2016. u 15:40

Braniteljima su rane iz Domovinskog rata još svježe, nisu spremni za mirovnu platformu

Hrvatska danas slavi Dan neovisnosti, budeći svoja pomalo uspavana sjećanja na 8. listopada 1991. kada je politički vrh oglasio konačan raskid s bivšom državom kao izraz neopozive volje hrvatskog naroda za uspostavu samostalne države. Točno 25 godina kasnije ovaj je događaj u Saboru okupio sve koji nešto znače u aktualnom političkom životu Hrvatske, građanima je čestitala predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i to je uglavnom sve.

Kako se pokazalo proteklih godina, teško da će se na pročeljima kuća danas vijoriti zastave u impozantnom broju, što pak treba pripisati činjenici da o odabiru najvećeg nacionalnog praznika ni danas nije postignut konsenzus. Dan neovisnosti prolazi poprilično nezamjetno, bez mimohoda, koncerata ili znanstvenih skupova, a tihi su i oni kojima možemo zahvaliti našu neovisnost i slobodu. Hrvatski branitelji proteklih su dana suočeni s mirovnom inicijativom koja bi podrazumijevala da za isti stol sjednu srpski i naši veterani, predvođeni Josipom Klemmom.

Ovaj praznik, okruglu obljetnicu slavnih 90-ih, dočekuju razjedinjeni na gotovo svim razinama, no ovih su dana začuđujuće jedinstveni u osudi ideje da se s agresorom razgovara prije nego se zato steknu uvjeti ili, pak, ni tada. Slažu se da je potraga za nestalima posao institucija, a ne onih koji su se četiri godine gledali preko nišana. Drže da iz Srbije najprije trebaju stići karte minskih polja, podaci o grobnicama, priznanje agresija i kolektivna isprika.

Premda je europska povijest prepuna primjera kako su neprijateljske države, pa i vojske skupa pregazile prošlost, rane Domovinskog rata još su za branitelje, pokazalo se, silno svježe. Smatrajući takvu logiku nerazumnom, javnost pa i mediji o tome mogu imati svoje mišljenje, kako domaća tako i ona iz Bruxellesa, Berlina ili Washingtona koja pritišće da se krene u zajedničku budućnost, no posljednju riječ o tome ipak treba prepustiti onima na koje se još ne tako davno pucalo. A oni za mirovnu platformu, ni 25 godina kasnije, nisu spremni.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije