Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pregovori

Papoulias predložio formiranje nestranačke vlade u Grčkoj

\'Greek President Karolos Papoulias speaks during a joint press conference with Palestinian president Mahmud Abbas (unseen) in the West Bank city of Ramallah on July 12, 2011 during an official visit
AFP/PIXSELL
Autori: ih/VLM, mvi/VLM
14.05.2012.
u 08:45

Syriza i Demokratska ljevica smatraju da Grčka treba odustati od dogovorenih mjera štednje zbog čega im prijeti izbacivanje iz eurozone.

Grčki predsjednik Karolos Papoulias pokušao je tijekom jednosatnog razgovora uvjeriti čelnike stranaka u svojoj zemlji da se ujedine, oforme vladu i izbjegnu još jedne, kako se čini, i sve izvjesnije parlamentarne izbore. Iako je na pregovore pozvao šefove sve četiri "pobjedničke" stranke, Alexis Tsipras, šef ljevičarske Syrize, nije prisustvovao razgovorima jer smatra da nova vlada treba odustati od mjera štednje dogovorenih s Europskom unijom i Međunarodnim monetarnim fondom u zamjenu za 130 milijardi eura kredita za spas zemlje. Njegov primjer slijedili su i šefovi Demokratske ljevice koji ne žele sudjelovati u vladi stranaka koje podržavaju nametnutu štednju.

Do dogovora nije došlo te će se pregovori nastaviti sutra u 13 sati, a prema riječima šefa socijalističke stranke Evangleosa Venizelosa, Papoulias je predložio formiranje vlade s nestranačkim ljudima koji će imati potporu parlamenta, javlja BBC. Venizelos je podupro ideju o tehnokratskoj vladi, a Antonis Samaris, čelnik Nove demokracije, izrazio je spremnost za raspravu o tom prijedlogu. Od prijedloga se distancirao čelnik ljevičara Fotis Kouvellis.

Sadašnja politička blokada mora se prema zakonu prevladati do četvrtka, inače će se u lipnju održati novi parlamentarni izbori.

Vodeći europski čelnici, uključujući šefa Europske komisije Josea Manuela Barrosoa, upozorili su pak Grčku da mora poštovati dogovorene uvjete ako i dalje želi ostati u eurozoni. Ipak, ako se u Grčkoj održe novi parlamentarni izbori, postoji velika mogućnost da će stranke koje se protive mjerama štednje osvojiti većinu što bi značilo da Grčka neće ispoštovati dogovor, a europski čelnici nisu voljni pregovarati o uvjetima kredita za spas Grčke.

Komentara 29

KK
KINGS KlNG®
10:02 14.05.2012.

gregor idi u šumu, nađi one crvene gljive s bijelim točkicama....i navali....vidiš da ti nije dobro?

Avatar cros
cros
09:10 14.05.2012.

Ovdje je sve jasno. Nitko, baš niti jedna stranka u Grčkoj ne želi sjesti na vlast i prihvatiti već potpisano! Djelovanje iz oporbe je puno lakše, samo se kritizira bez odgovornosti. No, kad se dođe na vlas ti suoči sa istinom, da je već sve potpisano, da je baš sve u gospodarstvu unakaženo i pokradeno, onda se jednostavno dođe do \"zida\" koji se ne može preskočiti. Pred njima biti ili ne biti u EU, ali samoj EU ovo prenemaganje šteti i njihovo strpljenje se približava kraju! Morat će ih izbaciti van iz EU!

OB
-obrisani-
09:49 14.05.2012.

grki su lukavi hihihihi-steta da ne traze jos 50 milijardi eura inace nece biti nista od \"vlade i vracannja duga\" hihihihhihi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije