Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 178
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dekriminalizacija

Posjedovanje droge ipak će biti samo prekršaj?

marihuana
Reuters/Pixsell
24.05.2011.
u 17:31

Slavko Sakoman odavno zagovara stajalište da se ovisnike liječi, a ne zatvara te u prekršajnom tretmanu ne vidi opasnost od veće potrošnje.

HDZ se protivi dekriminalizaciji posjedovanja malih količina droga, ponovila je premijerka Jadranka Kosor u ponedjeljak u emisiji Hrvatskog radija “Kako Vlada vlada” stav vladajućih. Radna skupina Ministarstva pravosuđa predlaže da se posjedovanje droge izbaci iz Kaznenog zakona. Kad smo suca Vrhovnog suda Ranka Marijana pitali što on kaže o “dekriminalizaciji”, uzvratio nam je: “Prijedlog KZ-a ne dekriminalizira posjedovanje droge, već, suglasno odlukama Međunarodnog suda za ljudska prava, isključuje normativni dualizam (slučaj Maresti) te posjedovanje droge kao kažnjivo postupanje, pravilno, ostavlja u domeni prekršaja”. Ali, vladajući i to smatraju dekriminalizacijom.

Kad je lani u listopadu ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković najavio taj prijedlog, već ga je sutradan, što je bio svojevrstan presedan, “demantirao” državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Ante Zvonimir Golem kazavši kako Vlada ne razmišlja o dekriminalizaciji. Radna skupina ostala je pak pri svome pa smo njezina člana suca Vrhovnog suda Marina Mrčelu pitali jesu li imali dvojbi.

Poučak jednog džointa

– Nakon razmatranja svih stručnih aspekata, donesen je zaključak o tom prijedlogu bez ikakvih prijepora. Vodili smo se isključivo stručnim kriterijima, imajući u vidu prije svega slučaj Maresti i pravilo prema kojem se nikome ne može dvaput suditi za isto djelo. Posjedovanje droge kažnjivo je po Zakonu o suzbijanju zlouporabe droge, Prekršajnom zakonu i Kaznenom zakonu te je to bio osnovni razlog zašto smo posjedovanje droge izuzeli iz Kaznenog zakona – kaže sudac Mrčela.

Slavko Sakoman, voditelj Zavoda za bolesti ovisnosti u KB-u “Sestre milosrdnice” i Referentnog centra za ovisnosti te član stručnog savjeta Vladina ureda za droge, u Vjesniku je pozdravio prijedlog radne skupine kazavši kako “samo prekršajno, a ne kazneno sankcioniranje zbog jednog džointa za osobne potrebe ne bi trebalo potaknuti porast uporabe droge”.

I Vladin Ured za suzbijanje zlouporabe droge sudjelovao je u radu na izmjenama KZ-a. Dubravko Klarić, predstojnik Ureda i kriminalist s dugim stručnim iskustvom u borbi s tom pošasti, kaže kako je Ured dao smjernice i svojevrstan usporedni prikaz scene u Europi i svijetu te upozorio na trend prebacivanja posjedovanja droge u zonu prekršaja.

Gradacija odgovornosti

– Stajalište je Ureda da posjedovanje droge mora ostati u zoni kažnjivosti. Pri tome nije nemoguća opcija prebacivanje posjedovanja droge u sferu prekršaja. Bitno je da se one koji eksperimentiraju s drogama ne kriminalizira, ali i da se sustav njima bavi kroz savjetovanje, liječenje, mjere kušnje, a ako na to ne pristane, onda će morati u zatvor pa će se i prisilno podvrgnuti tim mjerama. Ili, ako je opet uhvaćen u posjedu, da ga se više ne može prekršajno tretirati. Druga je naša smjernica bila da, ako i ostane kazneno djelo, kazna bude do šest mjeseci zatvora, s tim da se novčano kažnjava ako je prvi put zatečen te ako je riječ o sadnji za osobnu uporabu. I treća je opcija da se uvede gradacija kaznene odgovornosti za sve vrste droga i oblika zloporabe – ističe Klarić.

Komentara 32

SP
spirit
17:44 24.05.2011.

u svakom članku koji ima veze sa marihuanom stavljate sliku ove preružne trebe kaj ne zgleda,ajde se bar potrudite skinut neku drugu sliku

Avatar History
History
18:39 24.05.2011.

Treba malo jače i žešće krenut u suzbijanje droge, previše mladih se danas napušava travom, svima je to normalno i kad dođeš na fakultet 2/3 razreda smatra da je trava cool stvar. Nema tu ak te uhvatimo na djelu, treba krenut hvatat i nabijat kazne onda kad se trava kupuje, samo što nam je policija preljena.

OV
over
19:42 24.05.2011.

objasnjenje nekima dole: marihuana u medicinske svrhe se ne koristi kako bi se pusila nego se od nje proizvode kolaci, keksi i slicno

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije