Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
titov 120. rođendan

Poruke iz Kumrovca: Dok je Tito bio živ, svima nam je bilo bolje

kumrovec (1)
Foto: Matija Topolovec/PIXSELL
1/10
26.05.2012.
u 14:00

Kumrovcem nije odjekivalo "Žikino kolo", no nostalgija je ipak napravila svoje pa se oko Titova spomenika zapjevalo "Jugoslavijo, Jugoslavijo!"

Već od ranog jutra u Kumrovec su se slijevale kolone Titovih obožavatelja, ponajviše iz Istre te susjedne Slovenije, ali i iz Bosne i Hercegovine. Više od osam tisuća ljudi okupilo se danas u Kumrovcu kako bi obilježilo 120. godišnjicu rođenja Josipa Broza Tita.

Ispred općine Kumovec goste je dočekao načelnik Kumrovca Dragutin Ulama.

– Nadam se da sve vas koji ste danas došli k nama, novi predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko nije obeshrabrio da dođete. I on će sigurno, sada kada je zasjeo na čelnu funkciju HDZ-a, ublažiti svoju retoriku prema Kumrovcu i "plesanju Žikinog kola" jer je postigao svoj cilj i postao predsjednikom HDZ-a – rekao je načelnik Ulama.

Goran Milić iz Poreča sa svojim crvenim transparentom već devetu godinu zaredom pohodi na Dan mladosti Titov rođendan u Kumrovcu.

– Dok je Tito bio živ, svima nam je bilo bolje. Danas svi mrze i pljuju po Titu, no kad je on vladao u Jugoslaviji nije bilo takvog siromaštva, svi su imali posao i puno se bolje živjelo. Radim kao zaštitar, imam plaću od 2500 kuna i kako mogu s tom plaćom danas živjeti - komentirao je Milić i zavapio: - Tito, vrati nam se da ponovo počnemo živjeti kao ljudi!

Iz susjedne slovenske općine Bistrice ob Sotli u Kumrovec je dopješačilo 200-injak Titovih obožavatelja, a tu je bilo i 15-ak nedavno osnovanih "slovenskih partizana“ Gorjanske čete iz Šenjerneja.

– Naš je premijer Janez Janša u zadnje vrijeme postao stroga desnica i krenuli smo s osnivanjem partizanskih četa po Sloveniji, da se nikad ne zaborave partizani. Po Titu danas svi pljuju. No, mrtvog lava svi diraju, a živog nitko - rekao nam je Milan Kranjc iz slovenske Gorjanske čete.

Uz Titov Dan mladosti u Kumrovcu su se mogle kupiti i Titove majice po cijeni od 25 do 40 kuna, Titove slike i knjige. Pješačilo se i po stazama Titova djetinjstva, otvorena je i izložba "Tito na poštanskim markama", a sve je završilo koncertom za mlade. Kumrovcem nije odjekivalo "Žikino kolo", no nostalgija je ipak napravila svoje, pa se oko Titova spomenika zapjevala i zaplesala "Jugoslavijo, Jugoslavijo!"

Komentara 2026

OB
-obrisani-
17:41 26.05.2012.

Svugdje me je bilo a nigdje me nema!

KE
keating8
18:00 26.05.2012.

ja ne vidjeh većih budala od ovih komunista - četnika

OB
-obrisani-
17:42 26.05.2012.

Nemam dosta papira

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije