Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 121
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
supruge marinaca

Porukama na golim leđima potiskuju ratne traume

'ptsp02_nnn_unu_081012'
Foto: Facebook
1/3
09.10.2012.
u 14:00

Striptiz iz očaja: 
"Ljubavlju ću liječiti rane svoga supruga dok ponovno ne bude čitav".

Počelo je iz osamljenosti, frustracije, boli, ljutnje i očaja, u trenutku kad je Ashley Wise, supruga američkog marinca, dospjela pred zid. Njezin suprug Rob Wise, veteran ratova u Iraku i Afganistanu, toga se dana, s prvim danima ljeta, naoružan do zuba, zatočio u hotelsku sobu i prijetio da će se raznijeti. Kao i mnogo puta dotad, Roba je policija odvela na liječenje, a očajna Ashley u trenucima rastrojenosti donijela odluku da u svojoj borbi više neće biti sama.

Početak na Facebooku

Inteligentno rezonirajući da u današnje vrijeme ponajviše golotinja privlači pozornost, izvela je striptiz pred fotoobjektivom, prethodno na leđa napisala duboko iskrene stihove upućenu svojem suprugu, kojima obećava da će "svojom ljubavlju zaliječiti njegove rane sve do dana dok ne bude ponovno čitav". Potom je snimku objavila na Facebooku kako bi alarmirala američku javnost o razornim posljedicama ratova. Reakcije koje su uslijedile zaprepastile su i Ashley.

Ponajprije stidljivo, njezinu su gestu ponovile prijateljice, supruge vojnika s kojima je prijateljevala i dijelila svoje svakodnevne patnje. Do kraja mjeseca, njezin je sandučić bio zatrpan fotografijama njoj neznanih supruga vojnika iz svih dijelova Sjedinjenih Američkih Država, koje su se fotografirale u identičnoj pozi, s istom porukom na leđima. Stoga je agilna Ashley otvorila internetsku domenu i ondje objavila njihove fotografije te zabilježila njihove priče. Nije prošlo mnogo, za priču su se zainteresirali i lokalne radiopostaje, potom i mediji na nacionalnoj razini.

Izvlače se iz ponora

– Taj se iskorak dogodio u trenutku kad je moj suprug primio vijest da je njegov suborac iz postrojbe pao u ruke talibana. Samo koji tjedan prije jedan se njihov suborac iz Afganistana predozirao do smrti. Zatočio se u hotel i prijetio jer je došao do zida, baš kao i moj suprug – ispričala je Ashley te dodala da se obnažila iz očaja, iz jedne duboko negativne emocije koja je, međutim, iznjedrila vrlo pozitivne promjene.

Osim što je shvatila da nije sama, da mnoge supruge proživljavaju isti pakao, iz kojeg sada traže izlaz zajedničkim razgovorima i rješenjima, mnogi od marinaca tek su sad uvidjeli da su u svoj ponor povukli i svoje najbliže. Sada se iz tog ponora vade zajedničkim snagama.

>>Ministar Matić izliječio PTSP pa si smanjio invalidninu za 1100 kn

Ključne riječi

Komentara 9

FE
fefellerunt
20:56 09.10.2012.

@propast svita da za razliku od tvoje vojske zločina koji su se tamo dogodili nisu se odnosili ni na 0.5% stanovništva koje nije željkelo ovu državu , dok je poznato tovja omiljena vojska to uspjela na 99% stanovništva koje jeje živjelo na svom teritoriju . kad ti to tako smeta a zašto ne odeš sa svojom obitelji u svoju matičnu državu , a ne da u Hrvatskoj uzimaš novac onima kojima je stalo do države

OB
-obrisani-
20:13 09.10.2012.

Očito Amerikanci nemaju u mirovini ni upola PTSP-ovaca koliuko ih ima Hrvatska a ratuju po cijelome svijetu! Kod nad je umirovljerno najmanje 300.000 onih koji su oboljeli od PTSP-a čuvajući položaj u obližnjem kafiću!

OB
-obrisani-
20:50 09.10.2012.

09.10.2012. u 20:39h fefellerunt je napisao/la: .. Hrvatski branitelji --- Sisak Gospić veliki broj ubijanja ljudi samo zato što ne dišu hrvatski

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije