Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'problemi s rh'

Poruka iz BiH: Pelješki most iracionalno je rješenje

pelješki most
Ponting/Pipenbaher consulting engineers
27.10.2013.
u 21:35

Izet Bajrambašić smatra da je osim suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH koji je doveden u pitanje, RH odvojila teritorijalne vode BiH od međunarodnih voda, što je potpuno suprotno Konvenciji UN-a o pravima mora.

Probleme s oko mora s Hrvatskom moramo što prije rješavati, poručio je pomoćnik ministra za komunikaciju i transport Bosne i Hercegovine i član Savjetodavnog odbora za izbor najbolje prometne opcije u neumskom koridoru dr. sc. Izet Bajrambašić.

Govoreći kao uvodničar na okruglom stolu nevladine udruge \'Krug 99\' posvećenom problemu pomorske granice BiH, Bajrambašić je zaključio da su u usporedbi s neumskom zaobilaznicom sva druga rješenja, uključujući Pelješki most, neracionalna, javlja Klix.

- Na moru s Hrvatskom imamo velike probleme i moramo ih rješavati. Problemi su nastali onog trenutka kada je Republika Hrvatska jednostrano preuzela povezne ravne crte od Jugoslavije i time sebi priskrbila kompletan suverenitet koji je Jugoslavija imala u dijelu mora, a koje jednim dijelom pripada i BiH - objasnio je Bajrambašić.

Dodao je i da je Hrvatska u svom pomorskom zakoniku iz 1994., 2004., kao i u maju 2013. godine potvrdila da ima suverenitet nad kompletnim morem koje je imala Jugoslavija te da se BiH tome sve vrijeme protivi.

Bajrambašić smatra da je osim suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH koji je doveden u pitanje, RH odvojila teritorijalne vode BiH od međunarodnih voda, što je potpuno suprotno Konvenciji UN-a o pravima mora.

- Mi stalno govorimo o tome da smo mi pomorska zemlja i da nama pripadaju određena prava, a naročito prava koja su zagarantirana Konvencijom UN-a o pravima mora. BiH je postala članica Konvencije 15 mjeseci prije Hrvatske i ovdje se radi o povredi prava ne samo suverene države BiH, već i starije članice Konvencije - naglasio je i dodao da će \'\'BiH insistirati da se ova \'\'gruba greška\'\' koju je Hrvatska napravila popravi\'\'.

 Bajrambašić se dotakao i teme izgradnej Pelješkog mosta.

- Ako francuski konsultant Safage bude radio stručno i profesionalno, na prvom mjestu to će biti obilaznica Neum. Ukoliko bude radio pod pritiskom, onda rješenje može biti bilo koja druga opcija koju prihvati Evropska unija - zaključio je.

>>Pelješki most gradio bi se 4, a koridor 20 godina

Komentara 1

KO
Kolokol
09:13 20.01.2014.

"Mi stalno govorimo da smo pomorska zemlja" hahahhahahahaha, da, ali nitko ne čuje, haha. I ne može biti istina da je RH "prisvojila" suverenitet nad kompletnim morem pokojne Juge, pa i Crna Gora je bila dio Juge a ima "svojeoje more". Balije bi izgleda na kupanje, al ne ide... :)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije