Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
odgovara i primalja

"Porođaj doma je nadriliječništvo, a odgovaraju i majka i primalja"

'Split.01.08.2011. Ministar Darko Milinovic u bolnici Krizine otvorio STERILNU JEDINICU. Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL'
'Ivo Cagalj/PIXSELL'
Autor
Sonja Hoffman
10.08.2011.
u 08:00

Pravobraniteljica: Neke žene žele rađati u kući, ali tu djecu treba zaštititi zakonom

Slučaj Zagrepčanke D.I. koja je, jer se prije nekoliko dana odlučila na porođaj kod kuće, te radi odbijanja ginekološkog pregleda, u KBC-u Sestara milosrdnica imala problema s dokazivanjem majčinstva, otvorio je polemike o kojima su još u svibnju raspravljali mjerodavni. Osim što je zakonski policiji i socijalnoj službi morala dokazati da je riječ o njezinoj bebi, D.I. je, doznajemo, otkrila i ime primalje koja je "ilegalno" obavila porođaj.

Pregled je obvezan

"Porođaj u kući nije zakonski reguliran i smatra se nadriliječništvom jer se u Hrvatskoj po zakonu porođaji obavljaju u zdravstvenim ustanovama", piše u dopisu ministra zdravstva Darka Milinovića pravobraniteljici za djecu Mili Jelavić. Pravobraniteljica je ministru poslala upit o zaštiti prava djeteta radi sve učestalije pojave porođaja kod kuće te problema s kojima se susreću liječnici pri prvom pregledu novorođenčadi bez ikakve dokumentacije. Porođaj u kući, kaže se dalje u odgovoru, osobna je odgovornost majke kako za vlastiti, tako i za život nerođenog djeteta, kao i odgovornost osobe koja pomaže pri takvu porođaju.

– Liječnik je dijete dužan pregledati, ali i utvrditi nepostojanje dokumentacije, i to bez upisivanja podataka o kojima nema vjerodostojan dokaz – upozorava Milinović. Kada je u pitanju pravo djeteta na najvišu razinu zdravlja, a koje mu je država dužna osigurati, Mila Jelavić ne dvoji: – S obzirom na to da neke žene žele rađati kod kuće, važno je donijeti zakonsku regulativu kako bi se zaštitilo djecu.

"Porođaji u kući sada se odvijaju u nekontroliranim uvjetima, što ugrožava ne samo prava nego i živote djece, pa je nužno što prije osmisliti način na koji će se i ovi porođaji kontrolirati", piše u odgovoru M. Jelavić ministru.

Babica nije prijavljena

Iz Komore primalja naglašavaju da ne znaju o kojoj je babici riječ u slučaju poroda D.I. i da nisu dobili službenu prijavu temeljem koje bi proveli disciplinski postupak. Ipak, apeliraju da takav postupak babice nije nadriliječništvo jer je riječ o osobi koja je školovana i zakonski može samostalno voditi nepatološki porođaj. Apeliraju i na MZSS da se donese zakonska regulativa kako bi se takve situacije izbjegle.

>>Krše li žene rađanjem kod kuće prava djece?

Komentara 63

DE
deus ex machina
13:02 10.08.2011.

A ovakva baljezganja su \"nadripolitikantstvo\" !!!

DO
doktorica
08:08 10.08.2011.

neznam gdje se on rodio,sigurno ne u Petrovoj......

UK
Ugo Kajvez
08:51 10.08.2011.

10.08.2011. u 08:37h tintilinic100 . Veliš, a kad \"majka-žena\" se odluči na abortus to je onda u redu jer žena sama odliči \"o svom tijelu\" i o životu nerođenog dijeteta? .........

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije